Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Under the mistletoe! Δες 10 μανικιούρ με γκι και μάθε την περίεργη ιστορία του…

Λέγεται γκι ή ου; Είναι κόκκινο ή λευκό; Τι συμβαίνει με το Χριστουγεννιάτικο φυτό που τόσο αγαπάμε; Κάναμε την έρευνά μας και μάθαμε όλη την ιστορία. Σύμφωνα με έναν θρύλο, το γκι φύτρωσε στη γη επάνω στις πατημασιές που άφηνε ο Ιησούς. Τα αγκαθωτά του φύλλα και οι κόκκινοι καρποί, έγιναν σύμβολα του μαρτυρίου Του γι᾽αυτό και σε πολλά μέρη, το γκι ονομάζεται και «αγκάθι του Χριστού». Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, το γκι δεν ήταν θάμνος αλλά δέντρο εντυπωσιακό από το οποίο μάλιστα φτιάχτηκε και ο Σταυρός του Θεανθρώπου. Γι᾽αυτό το γκι δεν μεγάλωσε ποτέ ξανά και παραμένει θάμνος, σαν τιμωρία.

Λατρεύουμε τους μύθους και τις παραδόσεις και τα κρατάμε όλα στο μυαλό μας μαζί με τη μαγεία των Χριστουγέννων αλλά θέλουμε και facts. Ας ξεχωρίσουμε λοιπόν το γκι από το ου, το λευκό από το κόκκινο. Το γκι, με τα κόκκινα φρούτα και τα αγκαθωτά φύλλα ονομάζεται αρκουδοπούρναρο (#truestory) και το λευκό Ίξος. Η επίσημη ονομασία του αρκουδοπούρναρου είναι ίλεξ αλλά στην Ευρώπη ονομάζεται και…ού. Η επιστημονική ονομασία του ιξού είναι βίσκον το λευκό ή γκι (από το γαλλικό gui). Και τα δύο ωστόσο μάθαμε να τα λέμε γκι και έγιναν το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο δίδυμο.

iksos

Γιατί στολίζουμε με γκι όμως; Κανονικά η εκκλησία το είχε απαγορεύσει γιατί ο στολισμός με αυτά τα κλαδιά είναι απομεινάρι της ειδωλολατρικής εποχής αλλά βρέθηκε τρόπος να γίνει και Χριστιανικό σύμβολο μέσα από τους θρύλους που αναφέραμε στην αρχή. Βλέπεις, το γκι είναι τυχερό, φέρνει αγάπη και ευημερία! Γιατί εμείς ΔΕΝ φιλιόμαστε κάτω από το γκι; Γιατί δεν είμαστε Κέλτες και γιατί η εκκλησία έβαλε και ένα όριο στο πόσες παραδόσεις θα αφήσει να περάσουν έτσι. Το φιλί κάτω από το γκι για τους Κέλτικους λαούς σήμαινε καλοτυχία και γονιμότητα. Και τα δύο τα θέλουμε αλλά τα φιλιά δίνονται πίσω από κλειστές πόρτες από τους Χριστιανούς.

via GIPHY

Το γκι και το ου είναι λοιπόν το ίδιο φυτό αλλά ο ίξος, ή το λευκό γκι, είναι διαφορετικό. Φυτρώνει ωστόσο παρασιτικά επάνω στο γκι γι᾽αυτό πάνε πλέον πακέτο. Τώρα που έμαθες την ιστορία του γκι, είσαι έτοιμη να στολίσεις τα νύχια σου με το πιο Χριστουγεννιάτικο και γεμάτο ιστορία φυτό ever; Ρίξε μία ματιά στην παρακάτω gallery γιατί έχουμε τις πιο όμορφες προτάσεις για εσένα…

Διάβασε ακόμα: Jingle bells, jingle bells! Δες 20 Χριστουγεννιάτικα nail art γιατί είναι 20 Δεκεμβρίου!

 


Πηγή