Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ξηροδερμία Το κρύο την επιδεινώνει – Πώς θα την αντιμετωπίσεις

Ξηροδερμία: Το κρύο την επιδεινώνει – Πώς θα την αντιμετωπίσεις

Όσο πιο έντονο είναι το κρύο, τόσο επιδεινώνεται η ξηροδερμία, η οποία κακοποιεί το δέρμα και προκαλεί ερεθισμό και φαγούρα.

Τον χειμώνα το δέρμα γίνεται άγριο και θαμπό, ενώ όταν η ξηροδερμία είναι προχωρημένη μπορεί να ξεφλουδίζει στα σημεία που ταλαιπωρούνται περισσότερο, όπως τα χέρια, ή ακόμη και να ματώνει.

Η ξηροδερμία δεν είναι κάτι που εμπνέει ανησυχία, εκτός αν σχετίζεται με δερματολογικές παθήσεις ή κάποια πάθηση του θυρεοειδούς.

Αντιμετώπιση

-Τον χειμώνα, οι εναλλαγές θερμοκρασίας, επιδεινώνουν την ξηροδερμία . Αποφύγετε τόσο το έντονο κρύο, όσο και την υπερβολική ζέστη, ειδικά στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος όπως τα χέρια και τα πόδια.

-Μην χρησιμοποιείτε καυτό νερό στο μπάνιο. Ερεθίζει και αφυδατώνει την επιδερμίδα, αφαιρεί το προστατευτικό στρώμα λιπιδίων και προκαλεί ξηροδερμία. Κάντε ντους με χλιαρό νερό και προσθέστε λίγες σταγόνες ειδικό λάδι στο νερό. Βοηθά το δέρμα να συγκρατήσει την υγρασία.

-Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι. Προτιμήστε τα ειδικά, απαλά καθαριστικά προϊόντα στο ντους, τα οποία δεν περιέχουν σαπούνι και έχουν pH κατάλληλο για το αφυδατωμένο δέρμα. Μετά το ντους ενυδατώστε καλά την επιδερμίδα σας με τις κατάλληλες κρέμες.

-Όσο δύσκολο και αν είναι το χειμώνα λόγω του κρύου, πρέπει να πίνετε πολύ νερό και να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

-Μην καταναλώνετε καφέ και αλκοόλ που προκαλούν αφυδάτωση. Προτιμήστε τις πλούσιες σε Ω-3, Ω-6 τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια και τα πράσινα λαχανικά.

-Εάν παρατηρήσετε έντονη ξηροδερμία που συνοδεύεται από απολέπιση του δέρματος και κνησμό, επισκεφθείτε δερματολόγο για συγκεκριμένη διάγνωση.

Εάν η ξηροδερμία δεν είναι παροδική, μπορεί να οφείλεται σε άλλη, παθολογική ή δερματολογική κατάσταση, η οποία μόνο εφόσον διαγνωσθεί θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί.

 

Πηγή: onmed.gr