Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Your insta-questions: Η σωστή απόχρωση bronzer για εσένα και πώς θα την φορέσεις

Το bronzer είναι ένα προϊόν που όλες αγαπάμε, αλλά δεν ξέρουμε όλες πώς να χρησιμοποιούμε σωστά και #pestenamefate.

Κάποιες το χρησιμοποιούν σαν ρουζ (kill me now), άλλες το χρησιμοποιούν για contouring (oh God why?!), πολλές δεν διαλέγουν τη σωστή απόχρωση (έχει συμβεί σε όλες μας) και ένα τεράστιο ποσοστό δεν ξέρει ακριβώς πώς να το φορέσει. Αν διαβάζοντας αυτές τις γραμμές σκέφτηκες «Μα τι λέει η κοπέλα, εγώ ξέρω τα πάντα!» ok, πάω πάσο αλλά δεν θα ήθελα να φύγεις. Θα ήθελα να μείνεις γιατί, μπορεί να ανακαλύψεις πράγματα που ίσως δεν ήξερες για το bronzer ή να εντοπίσεις λάθη που κάνεις και σου κοστίζουν. Ας ξεκινήσουμε όμως…

Το bronzer μπορείς να το φορέσεις με το πινέλο για ρουζ αλλά υπάρχουν και ειδικά πινέλα που θα σε βοηθήσουν πολύ στην εφαρμογή!

Η σωστή απόχρωση του bronzer
Αρχικά πρέπει να κάνουμε τον διαχωρισμό bronzer και τερακότα. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο, τουλάχιστον για εμένα (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) και θα σου εξηγήσω το γιατί. Η τερακότα έχει πολύ κόκκινο στη βάση της και πρέπει να είσαι ιδιαίτερα φειδωλή στη χρήση της αν δεν θέλεις να μοιάζεις με μακρινή (και πανύψηλη) εξαδέλφη των Oompa Loompa.

oompa loompa

Ας αφήσουμε όμως στην άκρη για λίγο την τερακότα και ας μιλήσουμε για τις αποχρώσεις του bronzer. Υπάρχουν πολλές και μπορεί να έχουν ιριδίζοντα στοιχεία για λάμψη ή να είναι απόλυτα ματ. Πώς θα βρεις αυτό που είναι το τέλειο για εσένα λοιπόν; Ο βασικός «κανόνας» είναι ότι το bronzer σου θα πρέπει να είναι έναν ή δύο τόνους πιο σκούρο από το χρώμα της επιδερμίδας σου.

skin tones

Μην ξεχνάς, στόχος του bronzer δεν είναι να σε μαυρίσει αλλά να τονίσει το μαύρισμά σου ή να ζεστάνει ελαφρά την όψη σου. Και επειδή ξέρω ότι αναρωτιέσαι: Όταν λέω έναν ή δύο τόνους πιο σκούρο από το δέρμα σου, εννοώ όταν ΔΕΝ είναι μαυρισμένο.

Αυτό σημαίνει ότι, αν έχεις πολύ λευκή επιδερμίδα θα διαλέξεις ένα ανοιχτόχρωμο bronzer και όχι μία τερακότα. Μπορεί το χρώμα να μην σου θυμίζει σε τίποτα μαύρισμα αλλά δεν μαυρίζεις τόσο, πώς να το κάνουμε; Ομοίως, αν μαυρίζεις αρκετά και έχεις σταρένια επιδερμίδα, δεν θα επιλέξεις ένα bronzer που θα μπορούσε άνετα να φορέσει και η Lupita Nyong’o… Δεν μαυρίζεις τόσο.

Kors bty S11 011

Αν η επιδερμίδα σου είναι λευκή και ντελικάτη, θα σε βολέψει ένα «μωσαϊκό» bronzer που περιέχει ανοιχτά χρώματα και ίσως ροδαλές αποχρώσεις που θα δείχνουν πιο φυσικές στην επιδερμίδα σου. Αν είσαι σταρένια, κοίτα τη γκάμα των bronzers, βρες το χρώμα που θα ήθελες να έχεις και πάρε το αμέσως ανοιχτότερο. Πίστεψέ με, αυτή η μέθοδος λειτουργεί τέλεια. Ας εξετάσουμε τώρα το δίλημμα: Λαμπερό vs Ματ.

Αρχικά είναι θέμα γούστου. Αν θέλεις κάτι λαμπερό go for it αλλά να έχεις συναίσθηση το πώς μπορεί να δείχνει το προϊόν στο πρόσωπό σου όταν το φοράς στον ήλιο. Το ματ είναι πάντα μία safe επιλογή και πάει σε όλες με μοναδική ίσως εξαίρεση τις πάρα πολύ ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες που μπορεί να δείχνουν θαμπές και λίγη λάμψη είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Kors bty S12 003

Πριν προχωρήσουμε όμως στην τοποθέτηση ας μιλήσουμε και για το δίλημμα της υφής: Powder vs Creamy. Εδώ παίζει ρόλο ο τύπος της επιδερμίδας σου. Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα καλύτερα να επιλέξεις ένα bronzer σε μορφή πούδρας που δεν θα σε κάνει να γυαλίζεις. Αν έχεις ξηρή επιδερμίδα, το κρεμώδες είναι τέλειο. Πάμε τώρα να μιλήσουμε για τοποθέτηση.

Η τοποθέτηση του bronzer
Στην αρχή αυτού του άρθρου έγραψα ότι κάποιες το χρησιμοποιούν σαν ρουζ και κάποιες άλλε για contouring. Συνόδευσα αυτές τις παρατηρήσεις με χιουμοριστικά σχόλια που πραγματικά εννοώ όσο υπερβολικά και αν σου φαίνονται. Βλέπεις, το bronzer ΔΕΝ είναι ρουζ και σίγουρα ΔΕΝ είναι προϊόν για contouring.

blush hepburn

Όταν το χρησιμοποιείς σαν ρουζ το βάζεις στα μάγουλά σου και θα σου εξηγήσω γιατί αυτό είναι λάθος. Το ρουζ το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε χρώμα στα μάγουλά μας, ροδαλό χρώμα, το χρώμα που θα έπαιρναν αν τα τσιμπούσαμε για παράδειγμα. Το bronzer είναι καφέ, δεν είναι χρώμα και τα μάγουλά σου αν τα τσιμπήσεις ΔΕΝ θα γίνουν καφέ.

Δεν μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιήσεις το bronzer αντί για ρουζ. Ομοίως, με το contouring κάνουμε σκίαση για να δημιουργήσουμε γωνίες. Οι σκιές στο πρόσωπό μας δεν είναι μπρονζέ! Είναι taupe άρα δεν μπορείς να χρησιμοποιείς ένα bronzer για να κάνεις contouring. Πώς πρέπει λοιπόν να το φοράς; Ο κανόνας είναι απλός!

BRONZER TOPOTHETISI

Το bronzer τοποθετείται εκεί που μας «καίει» ο ήλιος, δηλαδή στα πιο ψηλά σημεία του προσώπου: Το μέτωπο, τα ζυγωματικά, τη μύτη και το πιγούνι. Αυτά είναι τα σημεία στα οποία φοριέται το bronzer, αν θέλεις να έχεις ένα φυσικά ηλιοκαμένο αποτέλεσμα και όχι να μοιάζεις σα να έβαλες μπογιά χωρίς λόγο στο πρόσωπό σου.

Διάβασε τι έχει να πει και ο celebrity makeup artist Θάνος Βογιατζής για τα do’s και τα don’ts του bronzer

Και τώρα που ξέρεις πώς να διαλέξεις το σωστό χρώμα αλλά και που να το φορέσεις, ρίξε μία ματιά στην παρακάτω gallery γιατί έχουμε bronzer προτάσεις (με λάμψη ή χωρίς) για εσένα είτε έχεις ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, είτε σταρένια, είτε ψάχνεις ένα προϊόν πασπαρτού.

Διάβασε ακόμα: 10 highlighters που ταιριάζουν με το bronzer σου


Πηγή