Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Your insta-questions: Τα μαλλιά μου πέφτουν αφύσικα πολύ. Είναι σύμπτωμα κορονοϊού;

Ένα από τα πράγματα που έχουν παρατηρήσει οι γυναίκες που πέρασαν κορονοϊό είναι η έντονη τριχόπτωση μετά το πέρας του ιού. Celebrities και καθημερινά κορίτσια έσπευσαν να μιλήσουν για το πρωτοφανές θέμα που αντιμετώπιζαν στο instagram και άλλα μέσα δικτύωσης και δεν είναι μόνες. Έντονη τριχόπτωση παρατηρούν ακόμα και γυναίκες που ΔΕΝ πέρασαν κορονοϊό. Τι συμβαίνει λοιπόν; Ρωτήσαμε και μάθαμε.

Αφενός δεν μιλάμε για εποχική τριχόπτωση. Η εποχική τριχόπτωση είναι εντονότερη από την φυσιολογική μεν αλλά όχι τρομακτική. Μιλάμε για τις περιπτώσεις που ολόκληρες τούφες μένουν επάνω στη βούρτσα ή στο μπάνιο και που πραγματικά τρομάζουν. Αυτό συνήθως συνοδεύεται με σχετική αραίωση πράγμα που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο τρομακτικά. Αρχικά ηρέμησε…

Αυτό που σου συμβαίνει ονομάζεται τελογενής τριχόπτωση ή τριχόρροια και είναι αναστρέψιμο. Αλλά ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή για να ηρεμήσεις και να καταλάβεις. Η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής: Την αναγενή, την καταγενή και τελευταία την τελογενή, το διάστημα δηλαδή που η τρίχα ετοιμάζεται να πέσει. Φυσιολογικά, το 5 με 10% των τριχών βρίσκονται στο τελογενές στάδιο και γι´αυτό έχουμε την κανονική τριχόπτωση.

Το στρες ωστόσο μπορεί να αλλάξει δραματικά τον κύκλο της τρίχας. Ο στρες βλέπεις, αναγκάζει το σώμα μας να μπει σε mode επιβίωσης. Έτσι αναδιοργανώνει τις προτεραιότητές του στέλνοντας περισσότερο αίμα και δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στα ζωτικά μας όργανα, αφήνοντας τα μαλλιά μας σε δεύτερη μοίρα γιατί δεν είναι προτεραιότητα για την επιβίωση του συνόλου. Κάπως έτσι, το σώμα μας αναγκάζει πολλές τρίχες ταυτόχρονα να μπουν πρόωρα στο τελογενές στάδιο και να πέσουν όλες μαζί τρομάζοντάς μας. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν θα ξαναβγούν!

Οι τρίχες που έχασες θα αντικατασταθούν αλλά το αποτέλεσμα θα αργήσεις να το δεις καθώς χάθηκαν πολλές ταυτόχρονα και θα χρειαστεί χρόνος ώσπου οι νέες να μακρύνουν αρκετά για να δεις διαφορά. Μάλιστα, η τελογενής τριχόπτωση μπορεί να κρατήσει κάμποσους μήνες γι᾽αυτό μην τρομάζεις και στρεσάρεσαι περισσότερο. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να επιδεινώσεις την κατάσταση.

stres trixoptosi

Είναι όμως και σύμπτωμα του κορονοϊού η τελογενής τριχόπτωση; Όχι ακριβώς, είναι αποτέλεσμα του κορονοϊού. Το σώμα σοκάρεται, ο οργανισμός στρεσάρεται και έτσι δημιουργείται η κατάσταση αυτή. Με καλή διατροφή και υπομονή όλα φτιάχνουν γι᾽αυτό ΜΗΝ ΣΤΡΕΣΑΡΕΣΑΙ ΑΛΛΟ. Φυσικά, μην ακούς μόνο εμάς. Κάνε μία επίσκεψη στον γιατρό σου για να σου προτείνει λύσεις στα μέτρα σου και όλα θα πάνε καλά.

Η ζωή μας έχει αλλάξει, δοκιμαζόμαστε αλλά όλα θα τα ξεπεράσουμε θα δεις! Όλα θα πάνε καλά girl!

Διάβασε ακόμα: Η μέρα που η τριχόπτωση έπαψε να με «ρίχνει» ψυχολογικά

 




Πηγή