Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Άγχος αποχωρισμού: Τι είναι, συμπτώματα και συμβουλές

Τι είναι το άγχος αποχωρισμού

Το άγχος αποχωρισμού είναι η κατάσταση κατά την οποία το παιδί γίνεται ανήσυχο και νευρικό όταν βρίσκεται μακριά από το σπίτι ή όταν αποχωρίζεται αγαπημένα του πρόσωπα, συνήθως κάποιον γονέα ή τον φροντιστή του, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς δεν είναι στο οπτικό του πεδίο. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος στο παιδί και να το εμποδίσει να φέρει εις πέρας καθημερινές του δραστηριότητες, όπως το να πάει στο σχολείο ή να παίξει με άλλα παιδιά.

Το άγχος αποχωρισμού είναι αρκετά σύνηθες σε παιδιά μεταξύ 8 έως 14 μηνών, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά. Είναι ένα αναμενόμενο αναπτυξιακό στάδιο και πολλά παιδιά στη νηπιακή τους ηλικία περνάνε φάσεις κατά τις οποίες νιώθουν φόβο απέναντι σε άγνωστα πρόσωπα και μέρη.

Άγχος αποχωρισμού – Ποια είναι τα συμπτώματα

Το παιδί είναι επίσης πιθανό να αρνείται να πάει στο σχολείο προκειμένου να μείνει με τον γονιό ή τον φροντιστή αλλά και να αρνείται να πάει μόνο του για ύπνο ή με κάποιο άλλο άτομο της οικογένειας. Τα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού ενδέχεται να είναι και σωματικά και το παιδί να παραπονιέται για πονοκέφαλο και στομαχόπονο.

Αίτια

Το άγχος του αποχωρισμού είναι ένα αναμενόμενο αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Φτάνει στο αποκορύφωμά του στην ηλικία των 10 με 18 μηνών και εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι τα 2 με 4 έτη. Άλλα αίτια που ενδέχεται να το προκαλούν στα παιδιά νηπιακής αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας είναι μία τραυματική εμπειρία στη ζωή του παιδιού όπως η νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η υπερπροστατευτικότητα του γονιού και αγχώδεις και ψυχικές διαταραχές άλλων μελών της οικογένειας.

Συμβουλές διαχείρισης

Σταδιακή γνωριμία με νέα πρόσωπα

Γνωρίστε στο παιδί νέα πρόσωπα σταδιακά και ιδιαίτερα εάν αυτά τα άτομα πρόκειται να ασχοληθούν με τη φροντίδα του παιδιού. Εάν σκοπεύετε να γράψετε το παιδί στον παιδικό σταθμό, επισκεφτείτε μαζί τον χώρο πιο πριν.

Προγραμματίστε την αναχώρησή σας από το σπίτι μετά τον ύπνο του παιδιού

Το άγχος αποχωρισμού είναι ένα αναμενόμενο αναπτυξιακό στάδιο. Για να γλιτώσετε το κλάμα και τα δράματα προσπαθήστε να προγραμματίσετε την αναχώρησή σας από το σπίτι όταν το παιδί είναι σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση όπως για παράδειγμα μετά το φαγητό, το μπάνιο ή και αφού κοιμηθεί.

Δώστε του το αγαπημένο του αντικείμενο

Πολλά παιδιά στην βρεφική ή νηπιακή τους ηλικία δένονται συναισθηματικά με ένα αγαπημένο αντικείμενο, όπως είναι ένα κουκλάκι ή ένα κομμάτι ύφασμα. Η επαφή αυτή με το αντικείμενο του παιδιού του προσφέρει ηρεμία και ελαχιστοποιεί την ανησυχία και το άγχος που νιώθει.

agxos apoxorismou esvteriki

Πότε το άγχος αποχωρισμού γίνεται διαταραχή;

Όταν το άγχος του αποχωρισμού γίνει διαταραχή θα παρατηρήσετε τα εξής συμπτώματα:

  • Το παιδί φοβάται ότι κάτι κακό θα συμβεί σε κάποιον γονέα ή τον φροντιστή του χωρίς αυτός ο φόβος να είναι ρεαλιστικός
  • Επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες
  • Συμπτώματα πανικού όπως είναι η ναυτία

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται από τον γιατρό ο οποίος θα ελέγξει τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του παιδιού. Αν και δεν υπάρχουν τεστ για της διαταραχής άγχους αποχωρισμού, ο γιατρός ενδέχεται να κάνει μία σειρά από εξετάσεις, όπως αιματολογικές για να αποκλείσει άλλες αιτίες των συμπτωμάτων των παιδιών.

Με πληροφορίες από webmd.com


Πηγή