Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Άλματα ανάπτυξης και πίνακας κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού ανά εβδομάδες

Ο άνθρωπος είναι ένα όν που σε όλη την πορεία της ζωής του εξελίσσεται!

Πώς θα καταλάβετε ότι ένα βρέφος βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης

Όταν ένα βρέφος, βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης, βιώνει συναισθήματα αυξημένου στρες, το οποίο προκαλείται από την διαδικασία κατάκτησης του στόχου ή στόχων του επόμενου αναπτυξιακού σταδίου.

Πώς θα αντιληφθείτε ότι το μωρό σας είναι σε άλμα ανάπτυξης

Θα αντιληφθείτε ότι το μωρό σας είναι σε άλμα ανάπτυξης όταν θα αλλάξει συμπεριφορά. Ίσως είναι πιο ευερέθιστο και κλαίει πιο συχνά. Επίσης μπορεί να θέλει να είναι προσκολλημένο πάνω σας περισσότερο από όσο σας έχει συνηθίσει.

Θηλασμός και άλμα ανάπτυξης

Σε σχέση με το θηλασμό κατά τη διάρκεια ενόςάλματος ανάπτυξης, οι μητέρες συχνά εκφράζουν την αγωνία τους και λένε χαρακτηριστικά πως “το μητρικό γάλα δεν χορταίνει τα μωρά τους“,τα μωρά θέλουν να τραφούν τακτικότερα ή για περισσότερο χρονικό διάστημα. Είναι συνέχεια στο στήθος. Τι φταίει, τι μπορεί να συμβαίνει.

Απαντώ λοιπόν πως δεν έχει να κάνει με την παραγωγή γάλακτος της μητέρας και δεν υποδηλώνει απαραίτητα κάποιο πρόβλημα με το θηλασμό. Είναι “μέρος” του άλματος ανάπτυξης.

Ακόμη και το μωρό που πίνει υποκατάστατο μητρικού γάλακτος(φορμουλα), με το πέρας της σίτισης, μπορεί να φαίνεται πάλι πεινασμένο.

Σε κάθε περίπτωση και για οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με τη γαλουχία και ειδικά μέχρι την εδραίωση του θηλασμού, ειδικός ειναι η Σύμβουλος Γαλουχίας, η οποία θα καθοδηγήσει τη μητέρα και θα τη βοηθήσει να επιλύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει με το θηλασμό.

Άλματα ανάπτυξης κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού ανά εβδομάδες με βάση την ΠΗΤ

Υπάρχουν συγκεκριμένες εβδομάδες, κατά τις οποίες λαμβάνουν χώρα και αυτές υπολογίζονται με βάση την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ) για το κάθε παιδί.

Οι υπολογισμοί γίνονται βάση της ΠΗΤ επειδή η χρονική στιγμή ενός αναπτυξιακού άλματος κάθε παιδιού είναι συνδεδεμένη με την ημερομηνία σύλληψης και όχι την ημερομηνία γέννησης του.

  • η 5η εβδομάδα
  • η 8η και η 9η εβδομάδα
  • η 15η, 16η, 17η, 18η, 19η εβδομάδα με κορύφωση στην 17η
  • η 23η, 24η, 25η, 26η με κορύφωση στην 26η εβδομάδα
  • η 29η και η 30η εβδομάδα (άγχος αποχωρισμού/προσκόλληση)
  • η 34η, η 35η, η 36, η 37η με κορύφωση στην 36η εβδομάδα
  • η 42η, η 43η, 44η, 45η, 46η, 47η με κορύφωση στην 44η εβδομάδα
  • η 51η και η 52η εβδομάδα

Παρασκευή Πολύζου
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού
First Aid Instructor – Νοσηλεύτρια
Instagram account latched.gr




Πηγή