Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Άσκηση στην εγκυμοσύνη: Η επίδραση στην υγεία του παιδιού μακροπρόθεσμα

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Virginia αποδεικνύει ότι η συστηματική γυμναστική την περίοδο της εγκυμοσύνης μειώνει τις πιθανότητες να αποκτήσουν τα παιδιά διαβήτη και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τον μεταβολισμό στην μετέπειτα ζωή τους.

Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη είναι γνωστό ότι συμβάλλει θετικά στην υγεία της μέλλουσας μητέρας και του εμβρύου, ότι μειώνει τις πιθανότητες επιπλοκών και πρόωρου τοκετού. Ωστόσο, ο Zhen Yan, ερευνητής και επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αμερικής, επικεντρώθηκε στην επίδραση της συστηματικής άσκησης κατά την κύηση την υγεία του παιδιού και μεγαλώνοντας.

Για τις ανάγκες της έρευνες, οι ερευνητές βασίστηκαν σε μελέτη που έκαναν σε ποντίκια και τους απογόνους τους. Τα συμπεράσματα είναι τα εξής.

  • Εάν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι ή ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά τους την προδιάθεση για διαταραχές που σχετίζονται με τον μεταβολισμό τους. Πιο συγκεκριμένα και με βάση την έρευνα, τα ποντίκια αρσενικού γένους των οποίων οι μητέρες ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν υψηλό σάκχαρο και άλλες παθήσεις κατά την ενηλικίωσή τους.
  • Τα ποντίκια θηλυκού γένους που ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά και τεκνοποίησαν, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία, παράλληλα με τη διατροφή είχαν τη δυνατότητα σωματικής άσκησης σε ρόδα κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, ενώ στην άλλη όχι. Οι απόγονοι των δύο ομάδων παρουσίασαν διαφορές ως προς την υγεία του μεταβολισμού αλλά και την επίδραση των γονιδίων που σχετίζονταν με την παχυσαρκία στην συνολική τους υγεία. Όπως αποδείχθηκε, οι διαφορές αυτές οφείλονταν στην συστηματική σωματική άσκηση.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις ότι η άσκηση την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτρέψει την “κληροδότηση” παθήσεων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό από τον γονέα στο παιδί.

“Το μήνυμα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει μία γυναίκα ν γυμνάζεται όταν μάθει ότι είναι έγκυος. Η συστηματική άσκηση έχει οφέλη όχι μόνο για την εγκυμοσύνη και τον τoκετό, αλλά και για την υγεία του παιδιού μακροπρόθεσμα” αναφέρει ο Yan.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα πρώτα αυτά ευρήματα στο Journal of Applied Physiology.

Πηγή: neurosciencenews.com


Πηγή