Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Έλλειψη συγκέντρωσης: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας

Πολλά παιδιά εστιάζουν σε κάτι μόνο για λίγο, ακόμη και νέα παιχνίδια προσελκύουν την προσοχή τους για λίγες μόνο ώρες. Τα πράγματα επιδεινώνονται όταν θα πρέπει να ασχοληθούν με κάποιες δραστηριότητες όπως η σχολική μελέτη που απαιτεί ενεργή πνευματική παρουσία και συγκέντρωση.

Η έλλειψη συγκέντρωσης δεν είναι απαραίτητα ένα πρόβλημα που θα πρέπει να σας ανησυχήσει πολύ και υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να την αντιμετωπίσει.

Παρατηρήστε το παιδί σας

Καθίστε μακριά από το παιδί σας και παρατηρήστε το όταν παίζει, μιλάει ή διαβάζει ένα βιβλίο. Προσέξτε τις εκφράσεις του και προσπαθήστε να καταλάβετε τι του τραβά το ενδιαφέρον. Ζητήστε από τον δάσκαλό του να σας καθοδηγήσει. Καθώς ο δάσκαλος συνεργάζεται στενά με το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να σας δώσει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες. Να είστε υπομονετικοί, λογικοί και να καταλαβαίνετε το παιδί σας.

Ελαχιστοποιήστε τους θορύβους

Τα παιδιά δεν είναι φιλικά προς το θόρυβο. Δημιουργήστε τη σωστή ατμόσφαιρα για να συγκεντρωθεί το παιδί. Εάν το παιδί σας διαβάζει ή κάνει κάποια δραστηριότητα μην έχετε ανοιχτή την τηλεόραση κοντά του.

Μείωση χρόνου οθόνης

Αντί να δώσετε στο παιδί σας ηλεκτρονικά παιχνίδια αγοράστε του παιχνίδια που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και τη σκέψη ενώ διασκεδάζει. Ορίστε πόσο χρόνο μπορεί να βλέπει τηλεόραση ή να παίζει με το κινητό του μες στη μέρα.

Βάλτε του στόχους

Οι στόχοι πρέπει να είναι εφικτοί. Προετοιμάστε ένα χρονοδιάγραμμα για όλες τις δραστηριότητές τους, όπως χρόνος παιχνιδιού, χρόνος μελέτης, χόμπι, κλπ. Αντιστοιχίστε τους στόχους με συμβολικά δώρα όταν τους επιτύχουν.

Αναθέστε του ευθύνες

Απλές καθημερινές εργασίες μπορούν να βοηθήσουν στη συγκέντρωση. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας μοιραστείτε τις δουλειές όπως το στρώσιμο του τραπεζιού, την παρασκευή ενός σάντουιτς μαζί σας, την τακτοποίηση της ντουλάπας του κ.ά. Αλλάξτε τα καθήκοντα σε τακτική βάση ώστε το παιδί σας να μην χάσει το ενδιαφέρον του.

Σπάστε τα μεγαλύτερα καθήκοντα σε μικρότερα

Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά όταν χρονοβόρες ή δύσκολες εργασίες χωρίζονται σε μικρότερες. Ένα παιδί δεν αισθάνεται επιβαρυμένο όταν κάνει κάτι που παίρνει μικρότερο χρόνο.

Διατηρήστε το σωματικά ενεργό

Οι σωματικές δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, το ποδόσφαιρο κ.λπ., δεν είναι μόνο καλές για το σώμα τους, αλλά και για το μυαλό τους. Βοηθά τα παιδιά να εστιάσουν καλύτερα σε αυτό που κάνουν.

Αν οι παραπάνω τρόποι δεν φέρουν αποτέλεσμα μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικών για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τον λόγο που το παιδί σας δεν συγκεντρώνεται και να το αντιμετωπίσετε με πιο στοχευμένους τρόπους και τεχνικές.

 


Πηγή