Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Έξι μαμαδίστικα μυστικά για να φτιάξετε την τέλεια ομελέτα

Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, καλών λιπαρών, βιταμινών του συμπλέγματος B και Α και μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο φωσφόρος κ.α.. Δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι και μπορούμε να τα απολαύσουμε για πρωινό, σνακ αλλά και στο κυρίως γεύμα.

Ένας από τους πιο κλασικούς τρόπους για να τα μαγειρέψουμε είναι η ομελέτα. Οι συνταγές ποικίλουν ανάλογα με τα υλικά που θα προσθέσετε, όμως υπάρχουν ορισμένα βασικά tips για να βγει και μία σκέτη ομελέτα λαχταριστή και αφράτη. Ας τα δούμε.

Επιλέξτε το κατάλληλο σκεύος

Για να ψηθεί καλά η ομελέτα στο τηγάνι είναι σημαντικό το μέγεθος του σκεύους να είναι ανάλογο των αυγών που θα χρησιμοποιήσετε στη συνταγή σας. Μία γενική οδηγία είναι για μία ομελέτα με δύο ή τρία αυγά να χρησιμοποιήσετε ένα τηγάνι με διάμετρο 23 εκατοστά.

Το σωστό ανακάτεμα

Χτυπήστε τα αυγά σας πολύ καλά ή με ένα σύρμα χειρός ή με τη βοήθεια δύο πιρουνιών. Τα αυγά και το ασπράδι θα πρέπει να ομογενοποιηθούν και το μείγμα πριν το ρίξετε στο τηγάνι να έχει λίγους αφρούς. Όσο καλύτερα ανακατέψετε την ομελέτα, τόσο πιο αφράτη θα βγει.

Μην ξεχνάτε το γάλα

Βάλτε λίγο γάλα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατέψτε. Το γάλα θα κάνει την ομελέτα ακόμα πιο αφράτη και νόστιμη.

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits Engin Akyurt

Προετοιμάστε κατάλληλα τα υπόλοιπα υλικά

Εάν στην ομελέτα βάλετε και άλλα υλικά όπως ντομάτες, μανιτάρια, καλαμπόκι κτλ θα πρέπει πριν τα ρίξετε στο τηγάνι να τα έχετε στραγγίξει καλά. Τα ωμα λαχανικά δεν προλαβαίνουν να “απελευθερώσουν” τα υγρά τους όση ώρα ψήνεται η ομελέτα και με αποτέλεσμα να το κάνουν αργότερα και η υφή της ομελέτας να μην βγει σωστή όταν σερβιριστεί.

Βάλτε τα μπαχαρικά πριν ρίξετε τα αυγά στο τηγάνι

Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι ή όποιο άλλο μπαχαρικό θέλετε στο μείγμα με τα αυγά, πριν το ρίξετε στο τηγάνι. Η ομελέτα θα βγει ακόμα πιο νόστιμη και μυρωδάτη.

Το σωστό ψήσιμο

Για να σας πετύχει η ομελέτα και να μην σπάσει όταν την αναποδογυρίσετε είναι σημαντικό όταν ρίξετε το μείγμα με τα αυγά, να τα αφήσετε για τουλάχιστον μισό λεπτό μέχρι να δημιουργηθεί μία συμπαγής κρούστα. Τότε, μπορείτε να τη γυρίσετε για να ψηθεί και η άλλη πλευρά.


Πηγή