Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Έξι μύθοι για τα δόντια του μωρού

Πότε βγαίνουν τα δόντια του μωρού;

Κάποια μωρά βγάζουν το πρώτο του δόντι στον τέταρτο μήνα, άλλα στον έκτο, άλλα στον ένατο ή ακόμα πιο κοντά στα πρώτα τους γενέθλια. Τα δόντια που βγαίνουν συνήθως πρώτα είναι οι κάτω μπροστινοί κοπτήρες. Σειρά έχουν οι πάνω, έπειτα οι δύο πάνω πλάγιοι κοπτήρες και στη συνέχεια οι δύο κάτω. Μετά βγαίνουν οι πάνω γομφίοι, έπειτα οι κάτω και σειρά έχουν οι πάνω και οι κάτω κυνόδοντες.Τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας συνήθως προηγούνται της πραγματικής εμφάνισης των πρώτων δοντιών. Από τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • άρνηση για φαγητό
  • περισσότερα σάλια
  • εξανθήματα γύρω από το στόμα
  • πρησμένα και ευαίσθητα ούλα
  • βάζει συνέχεια το χέρι στο στόμα
  • κλάματα χωρίς κάποιον προφανή λόγο

Πώς θα φροντίσετε τα πρώτα του δοντάκια;

  • Βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας μία οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.
  • Όταν το μωρό αρχίσει τις στερεές τροφές, εντάξτε στη διατροφή του τροφές πλούσιες σε φθόριο. Το φθόριο βοηθά στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών.
  • Αποφύγετε να δείτε στο μωρό τροφές με επεξεργασμένη ζάχαρη.

Έξι μύθοι για τα νεογιλά δόντια

1) Τα πρώτα δόντια του μωρού θα πέσουν, συνεπώς δεν είναι σημαντικά

Ναι, πράγματι τα πρώτα δόντια του μωρού είναι προσωρινά και όταν πέσουν, στη θέση τους θα βγουν τα μόνιμα. Ωστόσο, τα πρώτα αυτά δοντάκια υπάρχουν για διάφορους και σημαντικούς λόγους. «Τα νεογιλά δόντια είναι απαραίτητα για το φαγητό και τη σωστή διατροφή του βρέφους, για τη δομή του προσώπου και γιατί δημιουργούν τις θέσεις για να βγουν αργότερα τα μόνιμα δόντια του παιδιού» αναφέρει η παιδοδοντίατρος dr Ηομα Αmini. Επιπλέον, τα πρώτα δόντια του μωρού είναι σημαντικά και για την ανάπτυξη του λόγου, καθώς είναι απαραίτητα για την σωστή άρθρωση.

2) Όταν βγάζει δόντια το μωρό μπορεί να αρρωστήσει

Πιθανά να έχετε ακούσει ότι όταν το μωρό βγάζει δόντια ενδέχεται να ανεβάσει πυρετό, να κάνει διάρροια και να εμφανίσει διάφορα ακόμα συμπτώματα. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά στην πραγματικότητα είναι αρκετά ήπια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics» αναφέρει ότι τα πιο συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με την οδοντοφυΐα είναι το οίδημα στα ούλα, η παραγωγή σάλιου και ο εκνευρισμός. Κάποια παιδιά είναι πιθανό να ανέβει λίγο η θερμοκρασία σώματός τους, όμως σύμφωνα και με την dr Jade Miller, πρόεδρο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδοδοντιάτρων, ο υψηλός πυρετός δεν σχετίζεται με την οδοντοφυΐα.

3) Πρέπει να πλένουμε τα δόντια του μωρού μία φορά την ημέρα

Το ιδανικό θα ήταν δύο φορές την ημέρα. «Χρειάζονται περίπου 24 ώρες για τα βακτήρια που καταστρέφουν τα δόντια να δράσουν» αναφέρει η dr Miller,για αυτό και οι ειδικοί προτείνουν το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

prota dontia mwrou

4) Τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα με φθόριο μέχρι και την ηλικία των δύο ετών

Αυτή είναι η άποψη που επικρατούσε παλαιότερα, λόγω του ότι το φθόριο μπορεί να αφήσει σημάδια ή και να αλλοιώσει τα δόντια του μωρού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο από την αρχή και αυτό γιατί το φθόριο μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες φθοράς των δοντιών. Προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιείτε λίγη ποσότητα.

5) Τα δόντια του μωρού δεν μπορούν να «χαλάσουν»

Το οποιοδήποτε δόντι μπορεί να χαλάσει, είτε ανήκει σε ενήλικα, είτε σε παιδί ή βρέφος. Τα νεογιλά δόντια ενδέχεται και αυτά να χρειαστούν σφράγισμα και είναι σημαντική η φροντίδα τους, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και ζημιά στα υπόλοιπα δόντια ή ούλα.

6) Το πρώτο ραντεβού του παιδιού με τον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται στην ηλικία των τριών ετών

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, η πρώτη επίσκεψη του μωρού στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται όταν βγάζει το πρώτο του δοντάκι ή μέχρι τα πρώτα του γενέθλια και κάθε έξι μήνες έπειτά. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη φροντίδα της στοματικής υγιεινής ήδη από την παιδικη ηλικία ολοένα και περισσότερο και ειδικα όταν έρευνες δείχνουν ότι το 60% των παιδιών έχουν προβλήματα στα δόντια πριν την ηλικία των πέντε ετών.

Πηγή: parents.com


Πηγή