Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Έξι πράγματα που πρέπει να κάνετε μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος

Μόλις μάθατε ότι είστε έγκυος και είναι λογικό να θέλετε να ενημερωθείτε για όλες τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην καθημερινότητά σας.

‘Εχοντας μπροστά σας εννέα ολόκληρους μήνες, μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε από τις πρώτες κιόλας μέρες της εγκυμοσύνης είναι σίγουρα μια καλή αρχή.

Τι πρέπει να κάνετε:

Ενημερώστε τον σύζυγο, τον σύντροφο ή τους φίλους σας

Κοινώς, μόλις βεβαιωθείτε ότι περιμένετε παιδί ανακοινώστε το νέο στους ανθρώπους που εσείς θα επιλέξετε.

Σταματήστε το κάπνισμα ή το ποτό

Οι γιατροί συνιστούν τις γυναίκες που είναι σε ενδιαφέρουσα να σταματήσουν το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και να αρχίσουν να προσέχουν τη διατροφή τους. Εάν μια γυναίκα αντιμετωπίζει κάποιο ιατρικό πρόβλημα και παίρνει φάρμακα, θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της

Επισκεφτείτε γυναικολόγο για εξετάσεις

Ο γυναικολόγος σας με μια απλή εξέταση αίματος, στην οποία ανιχνεύεται η β – χοριακή γοναδοτροπίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται κατά την εγκυμοσύνη θα επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη. Σε αυτήν την πρώτη επίσκεψη o γιατρός, αφού σας πάρει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, θα μετρήσει το σωματικό σας βάρος, καθώς και την αρτηριακή σας πίεση, δυο παραμέτρους που και εσείς θα πρέπει να παρακολουθείται κατά το πρώτο κυρίως τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Επίσης πρέπει και οι δύο γονείς να κάνουν αιματολογικό έλεγχο ώστε να ελεγχθεί η ομάδα αίματός τους και ο παράγοντας Rhesus. Στην πορεία και καθώς θα εξελίσσεται η εγκυμοσύνη θα κληθείτε να κάνετε και άλλες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται σημαντικά αυξημένες διατροφικές ανάγκες, αφού η έγκυος δεν πρέπει απλά να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και στις σωστές ποσότητες, καθώς η μητρική διατροφή αποτελεί τη βάση για μια υγιή κύηση. Εντάξτε στη διατροφή σας, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά και μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό.

Ασκηθείτε

Η σωστή διατροφή όπως και η άσκηση βοηθούν το σώμα και την ψυχολογία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, πριν αποφασίσετε να κάνετε οποιοδήποτε είδος γυμναστικής, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας. Εκείνος θα σας υποδείξει, ανάλογα με την ηλικία, την φυσική κατάσταση αλλά και την πορεία της εγκυμοσύνης σας, ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφεύγετε και ποιες να ακολουθήσετε.

Ξεκουραστείτε

Η κόπωση και η εξάντληση είναι κοινές παρενέργειες της εγκυμοσύνης. Βεβαιωθείτε ότι «ακούτε» το σώμα σας και ξεκουράζεστε αρκετά.

Πηγή: mom.com


Πηγή