Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Έξι τρόποι να αντιμετωπίσετε το έκζεμα στα μωρά και τα παιδιά

Τι είναι το έκζεμα;

Το έκζεμα είναι μία μη μεταδοτική πάθηση του δέρματος με κύρια συμπτώματα την έντονη ερυθρότητα και κάποιες φορές τον κνησμό. Θεωρείται ιδιαίτερα συνηθισμένη και τουλάχιστον το 15-20% των παιδιών εμφανίζουν έκζεμα, τα περισσότερα τον πρώτο χρόνο ζωής τους.

Στα μωρά εμφανίζεται πιο συχνά μετά τον 5ο μήνα στα μάγουλα και το τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, στα πόδια, στο στήθος ή σε άλλα μέρη του σώματος. Μετά το πρώτο έτος του παιδιού, είναι οι κοκκινίλες είναι πιθανότερο να εμφανιστούν στα εσωτερικά των αγκώνων, πίσω από τα γόνατα, στους καρπούς και στους αστραγάλους.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα είναι η ερυθρότητα και ο ερεθισμός του δέρματος. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και έντονος κνησμός που μπορεί να ταλαιπωρήσει το παιδί. Τα εξανθήματα είναι συνήθως ξηρά, λεία και μπορεί να εμφανίζουν μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα που πρήζονται ή μολύνονται εάν γρατσουνιστούν.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι;

Το έκζεμα είναι μία χρόνια πάθηση που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση. Τον χειμώνα, ο ξηρός και κρύος αέρας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Αποφύγετε το καθημερινό μπάνιο του παιδιού

Το ζεστό νερό ξηραίνει την επιδερμίδα και μπορεί να επιδεινώσει τα εξανθήματα. Μετά το μπάνιο δοκιμάστε να σκουπίσετε ταμποναριστά με μία πετσέτα το βρεγμένο δέρμα του παιδιού, αφήνοντάς το ωστόσο ελαφρώς βρεγμένο.

kathe pote ta paidia na kanoun mpanio 3

Αποφύγετε σαπούνια, κρέμες κ.α. καλλυντικά προϊόντα με έντονα αρώματα

Οι αρωματικές λοσιόν, τα σαπούνια, τα αρώματα ή οτιδήποτε κάνει το παιδί να μυρίζει υπέροχα μπορεί να είναι ερεθιστικό για το δέρμα. Πριν χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν ελέγξτε τα συστατικά του και προτιμήστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικό.

Ενυδατώστε την επιδερμίδα

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί το έκζεμα, το κλειδί είναι η σωστή ενυδάτωση. Ρωτήστε τον παιδίατρο για ενυδατικές κρέμες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εφαρμόστε τις αμέσως μετά το μπάνιο.

Διαχειριστείτε τον κνησμό

Κόψτε τα νύχια του παιδιού για να περιορίσετε τη ζημιά που μπορεί να κάνει εάν ξυστεί και  γρατζουνιστεί. Με κάθε γρατσουνιά, η φλεγμονή θα επιδεινωθεί και η φαγούρα θα γίνει πιο έντονη. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την χορήγηση κάποιου αντιισταμινικού που θα περιορίσει τον κνησμό. Ένα ακόμα κόλπο που κάνουν πολλοί είναι να βάζουν κάλτσες ή γάντια στα χέρια το βράδυ για να αποφύγουν τα ακούσια ξυσίματα.

Προτιμήστε τα βαμβακερά ρούχα

Τα συνθετικά ρούχα ενδέχεται να επιδεινώσουν τον κνησμό και το έκζεμα για αυτό προτιμήστε να φοράτε στο παιδί βαμβακερά ρούχα που θεωρούνται πιο φιλικά προς το δέρμα.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί πίνει αρκετό νερό

Τα παιδιά που πάσχουν από έκζεμα είναι σημαντικό να καταναλώνουν αρκετό νερό για να διατηρηθεί η υγρασία στο δέρμα. Φροντίστε λοιπόν ότι το παιδί ενυδατώνεται επαρκώς μέσα στη μέρα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά αν παρατηρήσετε ασυνήθιστη ξηρότητα.

Με πληροφορίας από bundoo.com


Πηγή