Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Έξυπνοι τρόποι να εντάξετε το καρότο στη διατροφή του παιδιού

Τα καρότα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά καθώς περιέχουν πλήθος στοιχείων που ωφελούν την υγεία.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό να τα εντάξετε στη διατροφή των μωρών και των νηπίων. Ένας έξυπνος και απλός τρόπος είναι να τα “κρύβετε” στο φαγητό των παιδιών. Άλλωστε η γεύση τους είναι γλυκιά και θα τους αρέσει. Αποφύγετε να δίνετε στα παιδιά ωμά καρότα καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Οφέλη του καρότου

Η ενέργεια που μας προσφέρει το καρότο είναι μέτρια. Αυτό οφείλεται κυρίως στους υδατάνθρακές του. Στο καρότο βρίσκεται μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών (προβιταμίνη Α, η οποία μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α): βήτα-καροτίνη και άλφα-καροτίνη. Περίπου100 γρ. καρότου την ημέρα καλύπτει παραπάνω από τη μισή ποσότητα βιταμίνης Α που έχει ανάγκη ένας ενήλικας. Το καρότο περιέχει ακόμα βιταμίνες Κ, Β, C καθώς και μέταλλα όπως κάλλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο. Οι ίνες του είναι άφθονες και αποτελούνται κυρίως από πηκτίνη και κυτταρίνη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα πέντε μερίδες των 80 γρ. λαχανικών και φρούτων και να επωφελούμαστε από την εποχή του καθενός. Το καρότο είναι πιο νόστιμο κατά τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Πώς να εντάξετε το καρότο στη διατροφή του παιδιού

Από τη στιγμή που ο παιδίατρος σας πει ότι ξεκινάτε σταδιακά τις στερεές τροφές και το καρότο, αρχίστε να το προσθέτετε σε πουρέ ή σούπες και αργότερα σε άλλα φαγητά ( όπως μπιφτέκια λαχανικών). .

Εμείς σας προτείνουμε τις εξής συνταγές τόσο για μωρά όσο και για πιο μεγάλα παιδιά:

Σούπα με καρότο και πατάτα

Πουρές καρότου

Κεφτεδάκια καρότου

Αστράκι ή ρύζι με καρότο

 


Πηγή