Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Έρευνα: Το βάρος της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη επηρεάζει τον θηλασμό

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το LSU Health New Orleans δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο βάρος της γυναίκας πριν την περίοδο της εγκυμοσύνης και τη σύσταση του μητρικού γάλακτος, συνεπώς και τον θηλασμό.

“Η σημαντικότητα αυτής της μελέτης είναι ότι επισημαίνει ότι η σύσταση τους μητρικού γάλακτος μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το σωματικό βάρος της μητέρας την περίοδο της σύλληψης και να έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους που θηλάζει” αναφέρει ο Herny Nuss, επικεφαλής της έρευνας.

“Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες” δηλώνει η ειδικός και καθηγήτρια στο  LSU Health New Orleans School of Public Health, Melinda Sothern και συνεχίζει εξηγώντας, “Παρόλο που πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατεύσει από την υπερβολική αύξηση βάρους, δεν κατανοούμε απόλυτα το γιατί”.

Το μητρικό γάλα περιέχει πρωεΐνες όπως η TNF-α και η IL-6, ορμόνες όπως η ινσουλίνη και η λεπτίνη και καλά λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα -6. Το εάν υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση όλων αυτών και ποια είναι αυτή, δεν ήταν μέχρι πρότινος γνωστό.

Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με την συγκεκριμένη έρευνα, μελέτησαν τα παραπάνω σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε 33 γυναίκες και τα μωρά τους, τέσσερις με οχτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό. Από τις γυναίκες αυτές, κάποιες ήταν υπέρβαρες και κάποιες άλλες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος πριν τη σύλληψη.

Οι ειδικοί σύγκριναν τους δείκτες των καλών λιπαρών οξέων, των ορμονών, και των πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος, με το βάρος, το μήκος του και την περιμέτρου του κεφαλιού του μωρού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κάποιες από τις πρωτεΐνες και τα συστατικά του μητρικού γάλακτος, επηρεάζουν την ανάπτυξη του βρέφους ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος της μητέρας. Ωστόσο,  φαίνεται ότι το μητρικό γάλα είχε μικρότερη επίδραση στην ανάπτυξη των μωρών που γεννήθηκαν από γυναίκες που μεγαλύτερο σωματικό βάρος.

Πηγή: sciencedaily.com


Πηγή