Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Έσπασαν τα νερά»- Τι πρέπει να κάνει η μέλλουσα μαμά;

Το σπάσιμο των νερών γίνεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού και είναι είναι γνωστό ως ρήξη θυλακίου.

Αν τα νερά σπάσουν πριν τον τοκετό και νωρίτερα από τις 37 εβδομάδες κύησης, αυτό ονομάζεται πρόωρη ρήξη θυλακίου και συμβαίνει κατά μέσο όρο σε 2 από τις 100 έγκυες (ποσοστό 2%). Καμιά φορά μπορεί να γίνει ρήξη προτού αρχίσουν οι συσπάσεις. Οι περισσότερες γυναίκες εισέρχονται σε περίοδο έντονων πόνων ενός 24 ωρών αφότου σπάσουν τα νερά τους. Δεν είναι σπάνιο κάποια γυναίκα να έχει συσπάσεις και να μην τις αναγνωρίζει.

Από τη στιγμή που τα νερά σπάσουν οι συσπάσεις μπορεί να ενταθούν, καθώς το έμβρυο άμεσα πλέον προβάλλει και πιέζει τον τράχηλο που με τη σειρά του διαστέλλεται.

Αν τα νερά σπάσουν στο σπίτι, σημειώστε τη σύσπασή τους και την ώρα που αυτό συνέβη, και κατόπιν ενημερώστε το γιατρό σας. Το αμνιακό υγρό είναι συνήθως διαυγές και άοσμο και άπαξ ο σάκος ραγεί, θα συνεχίσει να τρέχει το υγρό μέχρι τη γέννα. Αν γεννάτε πρόωρα ή στην περίπτωση που το μωρό δεν έχει πάρει τη σωστή θέση, ή βρίσκεται ψηλά στην λεκάνη κατά την τελευταία σας εξέταση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εισαγωγή στο μαιευτήριο προτού αρχίσουν ακόμα οι συσπάσεις.

Αν αναγνωρίζετε ότι κάτι πάλλεται στην περιοχή του κόλπου σας, αφού έχουν σπάσει τα υγρά, πιθανόν πρόκειται για πρόπτωση ομφάλιου λώρου. Πρέπει αμέσως να ειδοποιήσετε το γιατρό σας και να μεταβείτε το μαιευτήριο.

Οι περισσότερες γυναίκες γεννούν το πολύ μέσα σε μία εβδομάδα από τη στιγμή που σπάνε τα νερά τους.


Πηγή