Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αιμορραγία μετά το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Είναι φυσιολογικό;

Οποιαδήποτε αιμορραγία, ελαφριά ή βαριά μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης δεν είναι φυσιολογική και θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό άμεσα. Απλά δεν χρειάζεται να σας πιάσει πανικός μιας και δεν είναι όλες οι αιμορραγίες επικίνδυνες. Θα πρέπει να να μην έχετε σεξουαλικές επαφές ωστόσο για να μην έχετε άλλες επιπλοκές και να ζητήσετε άμεσα τη συμβουλή του γιατρού σας για το πότε μπορείτε να κάνετε σεξ ή όχι.

Τι προκαλεί την αιμορραγία μετά το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ένας τρυφερός και ευαίσθητος τράχηλος προκαλεί αιμορραγία μετά το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο τράχηλος μπορεί να είναι ευαίσθητος λόγω:

  • αυξημένης παροχής αίματος
  • αυξημένων μικρών αιμοφόρων αγγείων
  • εξαιτίας κάποιου πολύποδα της μήτρας

Το αίμα μετά το σεξ σημαίνει αποβολή;

Η αποβολή μετά το σεξ συμβαίνει σπάνια και αυτό γιατί το έμβρυο είναι ασφαλές μέσα στον αμνιακό του σάκο. Σάκος που είναι γεμάτος με αμνιακό υγρό. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, το μωρό βρίσκεται μακριά από το σημείο της επαφής.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Επιπωματικός (placenta previa) και επιχείλιος πλακούντας: Αν ο πλακούντας εμφυτευθεί κοντά στο έσω τραχηλικό στόμιο, τότε μιλάμε για επιχείλιο πλακούντα, ενώ αν το καλύπτει τελείως, μιλάμε για επιπωματικό πλακούντα. Ως επιχείλιο ορίζουμε τον πλακούντα του οποίου το άκρο απέχει λιγότερα από 2 εκατοστά από το έσω τραχηλικό στόμιο. Το βασικό σύμπτωμα του επιπωματικού πλακούντα είναι η κολπική αιμόρροια κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημίσεως της κύησης.

Δίδυμη (ή παραπάνω μωρά) κύηση: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κινδύνου αν κάνετε σεξ ενώ κυοφορείτε παραπάνω από ένα έμβρυο.

Πότε πρέπει να δείτε άμεσα έναν γιατρό

Οποιαδήποτε αιμορραγία παρατηρείτε θα πρέπει άμεσα να ενημερώνετε τον γιατρό σας. Εκείνος θα αξιολογήσει την κατάστασή σας.

Ακολουθούν μερικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε αν συνοδεύονται με αιμορραγία…

  • έντονες κράμπες και πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή στην περιοχή της πυέλου
  • συνεχής και έντονη αιμορραγία του κόλπου
  • εμφάνιση θρόμβων αίματος
  • Λιποθυμία ή ζάλη
  • Υψηλό πυρετό με ή χωρίς ρίγη
  • Συσπάσεις της μήτρας που αρχίζουν και συνεχίζονται ακόμα και μετά τη σεξουαλική επαφή

πηγή: momjunction.com


Πηγή