Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Ακμή εφήβων: Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπισή της

Τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν κάποια μορφή ακμής κατά την εφηβεία.

Λόγω της ξαφνικής αύξησης των ορμονών, οι αδένες παράγουν σμήγμα που κάνει το δέρμα λιπαρό. Η ακμή διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και τα περισσότερα σπυριά υποχωρούν χωρίς να αφήσουν αντιαισθητικές ουλές.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβοι

Η ακμή μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της μετά από μερικά χρόνια, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί με το σωστό τρόπο μπορεί να αφήσει ουλές. Επομένως, χρειάζεται προσοχή από τη στιγμή που θα εμφανιστεί.

Προσοχή με τα προϊόντα περιποίησης

Κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών, οι έφηβοι έχουν την τάση να δοκιμάζουν προϊόντα αμφίβολης ποιότητας. Η σωστή ρουτίνα καθαρισμού, τόνωσης και ενυδάτωσης του προσώπου πρέπει να γίνεται κατόπιν υποδείξεων των ειδικών.

Σωστή διατροφή

Η ακμή επιδεινώνεται από λιπαρά τρόφιμα οδηγώντας σε άσχημη κυστική ακμή. Μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή. Γι΄αυτό φροντίστε τη διατροφή σας.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Πολλοί έφηβοι πάσχουν από ορμονικά προβλήματα και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τα σημάδια της ορμονικής ακμής περιλαμβάνουν επίσης σοβαρή απώλεια μαλλιών, αύξηση βάρους, υπερβολική τριχοφυία στο σώμα. Η επίσκεψη του δερματολόγου είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά η ακμή.

Χρήσιμα tips

  • Oι έφηβοι πρέπει να μην πειράζουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.
  • Εάν έχουν ακμή στην πλάτη ή το στήθος , πρέπει να αποφεύγουν να φορούν σφιχτά ρούχα.
  • Το συχνό πλύσιμο με ειδικά προϊόντα πρωί και βράδυ βοηθούν στην απομάκρυνση του σμίγματος.
  • Οι δερματολόγοι συνήθως προτείνουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και ρετινοειδή, με βάση το σαλικυλικό οξύ ως φάρμακα για την ακμή. Είναι σημαντικό να ολοκληρώνεται ο κύκλος θεραπείας ανάλογα με τις υποδείξεις του δερματολόγου.
  • Τέλος, ο ιδρώτας μπορεί να φράξει τους πόρους με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ακμής. Είναι σημαντικό οι έφηβοι να πλένουν το πρόσωπό τους για να απομακρύνουν τον ιδρώτα.

Πηγή: femina.in


Πηγή