Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αναιμία στα βρέφη: Τι την προκαλεί και ποια τα συμπτώματα;

Αναιμία είναι μία κατάσταση όπου ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μικρότερος από τον κανονικό. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μεταφέρουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα, ωστόσο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια του βρέφους έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία τις πρώτες έξι με δέκα εβδομάδες μετά τη γέννησή τους.

Αυτή η αναιμία είναι γνωστή και ως φυσιολογική αναιμία και σύμφωνα με το bundoo.com, εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα μωρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα βρέφη δε χρειάζονται θεραπεία, καθώς ο οργανισμός του αρχίζει να δημιουργεί νέα ερυθρά αιμοσφαίρια περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά τη γέννησή τους.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους ένα μωρό μπορεί να παρουσιάσει αναιμία. Για παράδειγμα, τα πρόωρα μωρά είναι πιο σύνηθες να έχουν αναιμία καθώς έχουν λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια κατά τη γέννησή τους και αυτά καταστρέφονται πιο γρήγορα.

Άλλοι λόγοι που προκαλούν αναιμία στα βρέφη είναι:

  • Απώλεια αίματος – Σε κάποιες περιπτώσεις ένα μωρό χάνει αίμα κατά τη γέννησή του ή μπορεί να χάσει αίμα όταν γίνονται συχνές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος
  • Γρήγορη καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων – Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα όταν η μητέρα και το βρέφος δεν έχουν την ίδια ομάδα αίματος.
  • Αργή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω έλλειψης σιδήρου ή άλλων θρεπτικών συστατικών.

Συμπτώματα

Η αναιμία δεν έχει πάντα ορατά συμπτώματα. Ωστόσο εάν το μωρό έχει αναιμία, ίσως παρατηρήσετε τα εξής:

  • γρήγορη αναπνοή και γρήγοροι καρδιακοί παλμοί
  • ωχρότητα
  • κούραση ή υπνηλία
  • δυσκολία στη διατροφή

Διάγνωση

Η διάγνωση για την αναιμία γίνεται  με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ο παιδίατρος είναι αυτός που θα σας συμβουλεύει για τυχόν θεραπεία που μπορεί να χρειαστεί.


Πηγή