Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αντιεμετικά στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλή;

Από τα πιο κοινά συμπτώματα του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης είναι συνήθως η πρωινή ναυτία και ο έμετος, που επηρεάζουν σχεδόν το 70% των εγκύων γυναικών.

Μπορεί να ονομάζονται πρωινές ναυτίες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμφανίζονται μόνο τις πρωινές ώρες. Αντιθέτως, ταλαιπωρούν πολλές εγκύους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας επηρεάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τη δική της υγεία της αλλά και του μωρού.

Για το λόγο αυτό, αναζητούν τρόπους να ανακουφιστούν με διάφορους τρόπους, φυσικούς ή μη.

Μία από τις αντιεμετικές ουσίες που διεγείρουν την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος είναι η μετοκλοπραμίδη.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες αναρωτιούνται εάν είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η μετοκλοπραμίδη

Η μετοκλοπραμίδη είναι ικανή να προλαμβάνει και να ελέγχει τη ναυτία και τον έμετο.

Ο μηχανισμός δράσης της εμφανίζεται στον εγκέφαλο, καθώς μπλοκάρει συγκεκριμένα τους υποδοχείς ντοπαμίνης. Συνιστάται συνήθως ως μέρος της θεραπείας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της οισοφαγίτιδας, της διαφραγματοκήλης, της γαστρίτιδας και της γαστροπάρεσης.

Μετοκλοπραμίδη στην εγκυμοσύνη

Κατά την εγκυμοσύνη μπορεί η ναυτία και ο έμετος να οδηγήσουν τη μητέρα σε αφυδάτωση με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία της εγκύου αλλά και του εμβρύου.Συνήθως αυτό συμβαίνει στην υπερέμεση, μια σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επίμονη και σοβαρή ναυτία και εμέτους κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε αυτή την περίπτωση, η μητέρα χάνει μεγάλη ποσότητα νερού (το βάρος της πέφτει πάνω από 5%) αλλά και απαραίτητα μέταλλα.

Για την πρόληψη και τον έλεγχο αυτής της διαταραχής κύησης, συνταγογραφούνται θεραπείες που περιλαμβάνουν ονδανσετρόνη, μετοκλοπραμίδη και δοξυλαμίνη/πυριδοξίνη.

antiemetika stin egimosini1

Οι παρενέργειες της μετοκλοπραμίδης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η κατάλληλη δόση μετοκλοπραμίδης στην εγκυμοσύνη είναι 10 mg και χορηγείται από το στόμα, ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια, πριν από κάθε γεύμα.
Καθώς δρα απευθείας στον εγκέφαλο, είναι γνωστό ως φάρμακο «κεντρικής δράσης» και αυτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών συμπτωμάτων ως ανεπιθύμητων ενεργειών.

Μεταξύ των πιο συχνών είναι τα ακόλουθα:

  • Δυστονία: Πρόκειται για ακούσιες, παρατεταμένες ή διαλείπουσες μυϊκές συσπάσεις. Εμφανίζονται γενικά μετά από ενδοφλέβια χορήγηση.
  • Συμπτώματα τύπου Πάρκινσον: Τρόμος, ακαμψία
  • Υπνηλία
  • Σπασμοί
  • Αλλεργικές αντιδράσεις

Τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες τείνουν να εμφανίζονται πιο συχνά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ειδικά όταν χορηγούνται υψηλές δόσεις της συγκεκριμένης ουσίας.

antiemetika stin egimosini3

Είναι ασφαλής η μετοκλοπραμίδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία εξέτασε πληροφορίες 1.222.503 εγκύων γυναικών  και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλής ως ουσία.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της ουσίας και του κινδύνου ανάπτυξης μεγάλων εμβρυϊκών αλλοιώσεων, όπως συγγενείς δυσπλασίες, αυτόματη αποβολή και ενδομήτριος θάνατος.

Η ανάλυση των δεδομένων επιβεβαίωσε ότι η χρήση μετοκλοπραμίδης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αυτών των επιπλοκών σε σύγκριση με τη μη χρήση.Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε μια ανασκόπηση ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ το 2007, η οποία εξέτασε πληροφορίες για 113.612 παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα αυτή.

Αν και μόνο ένα χαμηλό ποσοστό από αυτά είχαν εκτεθεί στη μετοκλοπραμίδη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (4,2 %), ο κίνδυνος να υποστούν δυσπλασίες ή επιπλοκές κύησης δεν ήταν σημαντικά υψηλότερος από αυτόν των υπολοίπων. Με άλλα λόγια, οι συνέπειες δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν στη λήψη της μετοκλοπραμίδης από τη μητέρα.
Η συγκεκριμένη έρευνα μελέτησε την ασφάλεια αυτής της ουσίας σε σχέση με το σχηματισμό και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στη μητέρα μετά την κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση πριν πάρετε οποιοδήποτε φυτικό ή όχι προϊόν κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Πηγή: youaremom.com


Πηγή