Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Απλά μυστικά για μια ευτυχισμένη οικογένεια

Βρείτε μια γειτονιά που ταιριάζει στην οικογένειά σας

Βασικά ερωτήματα που πρέπει να τεθούν: Πόσο καλά γνωρίζετε τους γείτονες; Υπάρχουν πολλά παιδιά στην περιοχή; Μπορούν τα παιδιά σας να παίζουν με ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους; Είστε εντυπωσιασμένοι με τα σχολεία, τη βιβλιοθήκη και άλλες υπηρεσίες; Οι άνθρωποι που είναι πολύ ικανοποιημένοι με τη γειτονιά τους είναι 25% πιθανότερο να είναι ευχαριστημένοι με την οικογενειακή ζωή τους.

Πάρτε ένα κατοικίδιο ζώο

Ένα ζώο προσφέρει άνευ όρων αγάπη, εμπιστοσύνη και αποδοχή. Εάν το παιδί σας είχε μια κακή μέρα ή αντιμετωπίζει μια πραγματική κρίση, ο σκύλος σας μπορεί να κάνει τα πράγματα να φαίνονται καλύτερα. Τα μέλη της οικογένειας που έχουν άγχος είναι κατά 22% πιο πιθανό να αισθάνονται αισιόδοξοι εάν υπάρχει ένα ζώο στη ζωή τους.

Συζητήστε με τα παιδιά σας

Όταν δεν επικοινωνούμε με τα παιδιά μας είναι πιο πιθανό να αισθάνονται απαισιόδοξα και ανασφαλή. Όταν τα παιδιά είναι αναστατωμένα και κλείνονται στον εαυτό τους εξαρτάται από εσάς να ξεκινήσετε μια συζήτηση και να ρωτήσετε τι τα ενοχλεί.

Γράψτε τις σκέψεις σας

Η έρευνα δείχνει ότι οι γονείς που κρατούν ένα ημερολόγιο είναι πιο ευτυχισμένοι με την οικογενειακή τους ζωή. Καταγράφοντας τις σκέψεις σας για τον κόσμο, τις ελπίδες και τα όνειρά σας – ή οτιδήποτε άλλο είναι στο μυαλό σας – σας δίνει σημαντικό προσωπικό χώρο.

Μοιραστείτε τις δουλειές με όλους

Ίσως νομίζετε ότι είναι ευκολότερο να κάνετε όλες τις δουλειές του σπιτιού μόνες σας. Αλλά όταν εσείς, ο σύζυγός σας και τα παιδιά μοιράζεστε το νοικοκυριό, δείχνετε αφοσίωση και αμοιβαίο σεβασμό. Όταν τα καθήκοντα του νοικοκυριού διαιρούνται δίκαια η οικογενειακή ευτυχία αυξάνεται κατά 32%.

Να είστε φιλικοί με την οικογένεια του συντρόφου σας

Μια καλή σχέση με τους γονείς του συζύγου σας – και αντίστροφα – όχι μόνο βοηθά τους πάντες στην οικογένεια αλλά και σας επιτρέπει να καταλάβετε καλύτερα το άτομο που παντρευτήκατε.

Διηγηθείτε την ιστορία της οικογένειάς σας

Η ανταλλαγή αναμνήσεων από τις προηγούμενες γενιές ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς. Μιλώντας για την ιστορία σας δίνει στα παιδιά την αίσθηση του ποια είναι και από πού προέρχονται.

Πιστέψτε στον εαυτό σας

Είστε η καλύτερη μαμά ή μπαμπάς που μπορείτε να είστε και αισθανθείτε καλά για το τι κάνετε!

Μην είστε υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά σας

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστασία είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργήσουν ισχυρές κοινωνικές σχέσεις εκτός της οικογένειας. Μην προστατεύετε τα παιδιά σας από αρνητικά πράγματα – εξηγήστε τα. Αφήστε τα να γνωρίζουν ότι τα κακά πράγματα συμβαίνουν αλλά ότι πάντα θα προσπαθήσετε να τα κρατήσετε ασφαλή.

Αντιμετωπίστε τον σύζυγό σας και τα παιδιά σας όπως και τους φίλους σας

Είναι αναπόφευκτο: Μερικές φορές λαμβάνουμε τα μέλη της οικογένειάς μας ως δεδομένο. Εμψυχώστε τους, αγκαλιάστε τους, να είστε εκεί για αυτούς ακριβώς όπως είστε για τους φίλους σας.

Ελέγξτε την ψυχραιμία σας

Μελέτες δείχνουν ότι τέσσερις στις δέκα οικογένειες φωνάζουν τακτικά όταν προσπαθούν να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους σε μια διαφωνία. Συμπεριφορά όπως αυτή είναι εκφοβιστική για τα παιδιά και δεν λύνει τα προβλήματα. Όταν είστε πολύ θυμωμένοι για να σκεφτείτε καθαρά απομακρυνθείτε από τη συζήτηση και συνεχίστε την αφού ηρεμήσετε.

Αγαπάτε τις παραδόσεις

Είτε πρόκειται για εβδομαδιαία νύχτα πίτσας είτε για ετήσια οικογενειακή συγκέντρωση, οι οικογενειακές παραδόσεις δημιουργούν δεσμούς. Οι συνεκτικές τελετουργίες ενθαρρύνουν την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σας και ενισχύουν την οικογενειακή ενασχόληση.

Να είστε συνεπής

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά πάντα να είστε εκεί όταν λέτε ότι θα είστε. Διδάσκει τα παιδιά σας να είναι υπεύθυνα και αποδεικνύει πόση σημασία έχουν για εσάς.

Καλωσορίστε άλλους ενήλικες στην οικογένειά σας

Μια θεία, ένας θείος ή ένας στενός φίλος μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας μια νέα προοπτική και να αποτελέσει πρότυπο. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν μη-γονείς ενήλικες στη ζωή τους είναι πιο ευτυχισμένα.

Πείτε τους ότι τους αγαπάτε

Ακόμα κι αν η αγάπη σας για τα παιδιά και το σύντροφό σας είναι προφανής για εσάς πρέπει να τους το λέτε συχνά.

Πηγή: Parents


Πηγή