Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Από ποια ηλικία μπορείτε να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό στο μωρό;

Το καλοκαίρι πλησιάζει, τα πρώτα κουνούπια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και η χρήση εντομοαπωθητικών είναι μονόδρομος.

Είναι όλα τα κουνούπια επικίνδυνα για μολύνσεις;

Τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες μόνο εάν είναι μολυσμένα, δηλαδή εάν έχουν τσιμπήσει άνθρωπο ή ζώο με ασθένεια. Διαφορετικά είδη κουνουπιών μπορούν να μεταδώσουν διαφορετικές ασθένειες.

Στην Ελλάδα, περιστατικά με ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιός του Δυτικού Νείλου ο οποίος μεταδίδεται κυρίως με κουνούπια, εμφανίζονται κάθε χρόνο.

 

Τι πρέπει να προσέξετε;

Αρχικά, όταν είστε στο σπίτι προσπαθήστε να έχετε πόρτες ή σίτες κλειστές για να εμποδίσετε τα κουνούπια να μπουν. Εάν κάθεστε σε εξωτερικό χώρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε «φιδάκια» ή άλλα προϊόντα που κρατούν τα κουνούπια μακριά. Τα αρωματικά φυτά όπως είναι ο βασιλικός και ο δεντρολίβανο επίσης θεωρούνται ότι βοηθούν. Εντός σπιτιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταμπλέτες ή ειδικά αρωματικά χώρου.

Σε εξωτερικό χώρο μπορείτε να εφαρμόζετε εντομοαπωθητικό. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα προϊόντα. Οι οδηγίες είναι οι εξής:

  • Απλώνουμε την απαιτούμενη (όχι υπερβολική) ποσότητα.
  • Δε βάζουμε κάτω από τα ρούχα.
  • Αν χρειασθεί, ξαναβάζουμε μετά από μερικές ώρες, ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης.
  • Δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το εσωτερικό της μύτης.
  • Δε βάζουμε επάνω σε πληγές, τραύματα, εγκαύματα, φουσκάλες ή ερεθισμένο δέρμα.
  • Βάζουμε πρώτα το αντιηλιακό.
  • Το χρησιμοποιούμε κυρίως έξω από το σπίτι. Όταν επιστρέφουμε σπίτι πλενόμαστε με σαπούνι και νερό.
  • Αν παρατηρηθεί ερεθισμός, σταματάμε τη χρήση και ενημερώνουμε τον ιατρό μας.
  • Έγκυες και μητέρες που θηλάζουν: να συμβουλεύονται τον ιατρό τους για τη χρήση εντομοαπωθητικών.

edomoapothitiko somatos 2

Από ποια ηλικία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο μωρό εντομοαπωθητικό;

Σύμφωνα με το CDC μπορούν να χρησιμοποιηθούν προϊόντα με DEET, πικαριδίνη, 2-ενδεκανόνη ή IR3535 σε παιδιά δύο μηνών. Στα παιδιά ηλικίας τριών ετών και άνω μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που περιέχουν λάδι από ευκάλυπτο λεμονιού (OLE ή παραμενθανοδιόλη, PMD).

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά να μη χρησιμοποιούνται προϊόντα με συγκέντρωση DEET μεγαλύτερη από 30% σε παιδιά και καθόλου εντομοαπωθητικά σε παιδιά μικρότερα των δύο μηνών.

Μπορείτε να δοκιμάσετε και φυσικά εντομοαποθητικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά καλό είναι να διαβάσετε πρώτα τις οδηγίες χρήσης και να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά.

Γενικά, τα φυσικά εντομοαπωθητικά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια συνεπώς πιθανά να χρειαστεί να τα ανανεώνετε συχνά.

Με πληροφορίες από babycenter.com


Πηγή