Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Από ποια ηλικία τα μωρά κοιμούνται όλη τη νύχτα;

Αυτή είναι μάλλον η πιο συχνή ερώτηση των γονιών. Ειδικά αυτών που είναι άυπνοι εδώ και μήνες. Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι οι νέοι γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου έως και έξι χρόνια μετά τη γέννηση του μωρού.

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα μωρά;

Γνωρίζουμε ότι τα νεογέννητα τις περισσότερες ώρες του 24ωρου κοιμούνται. Σύμφωνα με τον όμιλο Stanford Children’s Health, τα μωρά πρέπει να κοιμούνται κατά μέσο όρο:

Νεογέννητα: 16 ώρες (8-9 τη νύχτα, 7-8 την ημέρα)
1 μηνός : 15,5 ώρες (8-9 τη νύχτα, 7 την ημέρα)
3 μηνών: 15 ώρες (9-10 τη νύχτα, 4-5 την ημέρα)
6 μηνών: 14 ώρες (10 τη νύχτα, 4 την ημέρα)
9-18 μηνών: 14 ώρες (11 τη νύχτα, 3 την ημέρα)
18 μηνών: 13,5 ώρες (11 τη νύχτα, 2,5 την ημέρα)
24 μηνών: 12-13 ώρες

Φυσικά και κάθε μωρό είναι διαφορετικό και είναι λογικό να υπάρχουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα του ύπνου. Εάν το παιδί σας κοιμάται πολύ ή λιγότερο από τον μέσο όρο, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Πότε τα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται τη νύχτα;

Μέχρι και δύο μηνών, το νεογέννητο μωρό σας θα σας ξυπνάει κάθε δύο έως τρεις ώρες για να φάει.  Οι ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορούν σταδιακά να αυξηθούν από τη συμπλήρωση των δύο μηνών και μετά καθώς θα μπορεί μείνει χωρίς φαγητό περισσότερο από τρεις ώρες.

Μέχρι τη στιγμή που το μωρό γίνει τριών μηνών – ίσως και λίγο νωρίτερα-, μπορεί να κοιμηθεί για τέσσερις έως πέντε ώρες. Όταν το μωρό φτάσει σε τεσσάρων με πέντε μηνών δεν θα χρειάζεται να φάει το βράδυ και θα μπορεί  να κοιμηθεί για επτά ή οκτώ ώρες χωρίς διακοπή.

Σύμφωνα με το  National Sleep Foundation, από την ηλικία των έξι μηνών,  το μωρό είναι σε θέση να κοιμάται πλήρως οκτώ ώρες χωρίς διακοπή το βράδυ, χωρίς να τρώει.

Ακριβώς επειδή το μωρό τεχνικά μπορεί να κοιμηθεί μέσα στη νύχτα, δυστυχώς, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το κάνουν. 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για τις συνήθειες ύπνου του.

Πηγή: motherandbaby.co.uk


Πηγή