Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Από την κούνια στο κρεβάτι – Το πρώτο μεγάλο άλμα των παιδιών

Η στιγμή της μετάβασης, από την κούνια στο κρεβάτι, είναι μία καθοριστική στιγμή που γεμίζει με υπερηφάνεια όχι μόνο τη μαμά και τον μπαμπά, αλλά και το ίδιο το παιδί.

Για κάποιους γονείς αυτή η μετάβαση είναι εύκολη και για κάποιους δύσκολη. Κάποια παιδιά δε τα πάνε καθόλου καλά με τις αλλαγές, οπότε χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν μια νέα κατάσταση και να προσαρμοστούν. Κάποια άλλα παιδιά φαίνεται ότι περιμένουν πώς και πώς να μετακινηθούν στο «μεγάλο κρεβάτι».

Από τη κούνια στο κρεβάτι – Πώς θα κάνετε πιο εύκολη τη μετάβαση αυτή

Παρουσιάστε τη μετάβαση σαν κάτι σημαντικό. Πείτε στο παιδί σας ότι έχει πια μεγαλώσει και μπορεί να κοιμηθεί στο κρεβάτι όπως όλα τα άλλα μεγάλα παιδιά.

Συνεχίστε να ακολουθείτε τη ρουτίνα που είχε και πριν. Για παράδειγμα συνεχίστε να του διαβάζετε ιστορίες, να το αγκαλιάζετε και να το φιλάτε.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ξαπλώνετε δίπλα του. Απλά σταδιακά ελαττώστε τον χρόνο παραμονής σας δίπλα του.

Αφήστε ένα φως αναμμένο στο δωμάτιό του ώστε να νιώθει ασφάλεια και να μπορεί να σηκωθεί αν χρειαστεί, ακόμη και αν τις πρώτες μέρες θέλει να έρθει στο δικό σας κρεβάτι. Αν το κάνει αυτό, καθησυχάσετε το και επιστρέψτε μαζί στο κρεβάτι του. Αν δεχτείτε μια φορά να κοιμηθεί μαζί σας, κατά πάσα πιθανότητα να το επαναλάβει… και σίγουρα αυτό δεν το θέλετε.

Αν φοβάστε τις πτώσεις, τοποθετήστε στο δωμάτιό του, ειδικό κάγκελο.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι πρέπει να την κάνει και το αγαπημένο του αρκουδάκι ή η αγαπημένη του κουβερτούλα ή όποιο άλλο αγαπημένο του αντικείμενο είχε το μικρό σας στην κούνια του.


Πηγή