Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Από το μπουκάλι στο εκπαιδευτικό ποτηράκι – Πώς θα κάνετε τη μετάβαση

Είτε θηλάζετε, είτε ταΐζετε το παιδί σας με το μπιμπερό, είτε κάνετε και τα δυο μαζί, κάποια στιγμή θα αναρωτηθείτε πότε μπορείτε να συστήσετε στο παιδί σας το εκπαιδευτικό ποτηράκι.

Ξέρετε, εκείνο το ποτηράκι που έχει δύο χερούλια για να το κρατάει το παιδί και το στόμιό του θυμίζει αρκετά το μπιμπερό.

Αν θηλάζετε, είναι πιο εύκολο να μην βάλετε καθόλου το μπιμπερό στην καθημερινότητα του παιδιού σας, γνωρίζοντάς του κατευθείαν το εκπαιδευτικό ποτηράκι, αμέσως μόλις γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια.

Μην περιμένετε να περάσει περισσότερος χρόνος και αυτό γιατί όπως αναφέρει και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, το παιδί σας θα πρέπει να αποχαιρετήσει το μπουκάλι πριν γίνει 18 μηνών. “Θα έλεγα σίγουρα πριν τα δύο έτη, αλλά και πιο νωρίς θα ήταν ακόμη καλύτερα”, αναφέρει ο Keith T. Ayoob, EdD, κλινικός καθηγητής παιδιατρικής στο Albert Einstein College of Medicine στο Bronx της Νέας Υόρκης.

Ως εγγεγραμμένος διαιτολόγος που συνεργάζεται με παιδιά, ο Ayoob “αρπάζει” στην κυριολεξία το μπιμπερό από παιδιά ηλικίας έως 5 ετών και λέει ότι δεν είναι όμορφο “Πρέπει να γνωρίζετε το παιδί σας, αλλά γενικά, όσο περισσότερο περιμένετε τόσο πιο δύσκολα θα το κόψετε.”

Γιατί πρέπει να πείτε αντίο στο μπιμπερό

Το μπιμπερό ταΐζει πολλά παιδιά και ανακουφίζει ακόμη περισσότερα, γι’ αυτό αν αφήνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί το μπιμπερό του για πολύ καιρό, κάνετε πιο δύσκολο το “κόψιμο”. Γι’ αυτό και θα πρέπει να κάνετε τη μετάβαση από το μπιμπερό στο εκπαιδευτικό ποτηράκι σχετικά νωρίς.

Σε ποια ηλικία μπορεί το παιδί να χρησιμοποιήσει το εκπαιδευτικό ποτηράκι;

Τα εκπαιδευτικά ποτηράκια είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις διάφορες ηλικίες του παιδιού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον 6ο μήνα.

Υπάρχουν ποτηράκια που επάνω τους κουμπώνουν θηλές όμοιες με αυτές των μπιμπερό και που μπορούν να αντικατασταθούν αργότερα με θηλές ή καπάκια που είναι κατάλληλα και ειδικά σχεδιασμένα για τα μεγαλύτερα παιδιά.

Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στο ποτηράκι που θα διαλέξετε μιας και θα πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας.

mpimpero ekpaideutiko potiraki 2

Λόγοι για να κάνετε νωρίς τη μετάβαση από το μπιμπερό στο εκπαιδευτικό κυπελάκι

  • Τα μπουκάλια φθείρουν τα δόντια
  • Η παρατεταμένη χρήση του μπιμπερό ενισχύει την παχυσαρκία
  • Αν τα παιδιά πίνουν γάλα ξαπλωμένα αυξάνεται την πιθανότητα λοιμώξεων του αυτιού

Κρύβει κινδύνους το εκπαιδευτικό ποτηράκι;

Μόνο αν το παιδί το κρατάει και περπατάει ή πίνει και χοροπηδάει. Έρευνα που είχε δημοσιευθεί στο Pediatrics, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό νηπίων είχε τραυματιστεί σοβαρά εξαιτίας πτώσεων και χρήσης ποτηριών. Τα παιδιά μέχρι το πρώτο της ζωής του κάνουν τα πρώτα τους ασταθή βήματα και έχουν πιθανότητες να πέσουν και να τραυματιστούν από κάτι που έχουν στο στόμα τους.

Σαν γονείς θα πρέπει να μη δίνετε στα παιδιά να κρατούν αντικείμενα όσο περπατούν, πηδούν ή παίζουν, πόσο μάλλον εκπαιδευτικά ποτηράκια και μπιμπερό που μπορεί να τα τραυματίσουν σοβαρά σε περίπτωση κάποιας πτώσης.

Μάθετε στα παιδιά σας να μένουν ακίνητα όσο πίνουν κάτι από το εκπαιδευτικό τους ποτηράκι.


Πηγή