Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αργές κινήσεις εμβρύου ή απουσία κινητικότητας: Πρέπει να ανησυχώ;

Συνήθως οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται αντιληπτές την 16η με 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Μετά την 28η εβδομάδα θα πρέπει να μετράτε τουλάχιστον 10 κινήσεις κάθε μέρα. Αν το έμβρυο δείχνει λιγότερο κινητικό τις τελευταίες 24 ώες ή αντιλαμβάνεστε λιγότερες από δέκα κινήσεις σε περίοδο 12 ωρών μέσα στην ημέρα, καλέστε το γιατρό ή πηγαίνετε απευθείας στο νοσοκομείο για εξέταση.

Οι χτύποι της καρδιάς του εμβρύου καταγράφονται επί 20- 30 λεπτά στην οθόνη προκειμένου να ελεγχθεί πώς όλα βαίνουν καλώς. Αν διαπιστωθούν μειωμένες εμβρυϊκές κινήσεις, αυτό σημαίνει ότι το έμβρυο βρίσκεται υπό πίεση, που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Από την άλλη πλευρά η πλειονότητα των εμβρύων αρχίζει να εμφανίζει μεγάλη κινητικότητα μόλις ξεκινά το καρδιοτοκογράφημα, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό.

Η εξέταση αυτή, σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα, μας δίνει στοιχεία σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης τους εμβρύου. Έτσι βγαίνουν συμπεράσματα σχετικά με τη θρέψη του εμβρύου από τον πλακούντα και αν αυτή κριθεί ανεπαρκής ενδέχεται να συστηθεί πρόκληση τοκετού.

Οι περισσότερες κυήσεις είναι φυσιολογικές και εξελίσσονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.Μόνο περιστασιακά εμφανίζονται επιπλοκές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη μητέρα και το παιδί. Ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές, αν διαγνωστούν έγκαιρα, αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

Αν δεν αισθάνεστε καλά ή εντοπίσετε κάτι ανησυχητικό,μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.


Πηγή