Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Ασβέστιο στην εγκυμοσύνη: Γιατί είναι απαραίτητο στη διατροφή της εγκύου; (vid)

Ο οργανισμός της γυναίκας είναι κατά τέτοιον τρόπο «ρυθμισμένος», ώστε να δίνει υπό μίαν έννοια προτεραιότητα στις ανάγκες του εμβρύου. Έτσι, αν η πρόσληψη ασβεστίου δεν είναι επαρκής, τότε χρησιμοποιείται το ασβέστιο, που η γυναίκα έχει υποθηκευμένο στο σώμα της.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό «η αποθήκη ασβεστίου είναι τα οστά. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτήν καταγράφεται απομείωση της ποσότητας ασβεστίου των οστών. Το ασβέστιο όμως αποτελεί και σημαντικό δομικό συστατικό των οστών σας.

Έτσι σε κάποιο βαθμό μειώνεται η δομική αντοχή των οστών.

Εντούτοις, σπανιότατα η απομείωση της περιεκτικότητας των οστών σε ασβέστιο οδηγεί σε πραγματική οστεοπόρωση της κύησης. Επιπλέον, η λήψη ασβεστίου μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης κατά την κύηση και – ενδεχομένως – προεκλαμψίας».

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά είναι πλούσια σε ασβέστιο . Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά διατηρούν όλα τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες που έχουν και τα πλήρη σε λιπαρά προϊόντα. Για το λόγο αυτόν. Να επιλέγετε προϊόντα, με χαμηλά λιπαρά. Από το γάλα αφαιρούνται εκτός από το λίπος και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως Α και D, εκτός και αν αγοράσετε εμπλουτισμένο προϊόν. Το γάλα, όμως, δεν είναι η κύρια πηγή βιταμινών. Ένα ποτήρι 225 n ml γάλα αγελάδας καλύπτει το ένα τρίτο των καθημερινών σας αναγκών σε ασβέστιο. Τα γαλακτοκομικά επίσης είναι πλούσια σε σύμπλεγμα βιταμινών Β και πρωτεΐνη. Παρ’ όλα αυτά, κάποια τυριά πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποιες είναι οι ανάγκες της εγκύου σε ασβέστιο;

• Γυναίκες 19 ετών και πάνω: 1000mg ημερησίως
• Γυναίκες 18 ετών και κάτω 1300mg ημερησίως

Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, το ασβέστιο βοηθά στο να αποφεύγονται κρίσεις άγχους που είναι συχνές σε μια εγκυμοσύνη αλλά και στην διάρκεια του τοκετού προλαμβάνοντας τυχόν αιμορραγίες.

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη σας, είναι να ελέγχετε τα επίπεδα ασβεστίου, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού σας, ώστε λαμβάνοντας υπόψιν και τη διατροφή σας, να σας χορηγήσει τα απαραίτητα συμπληρώματα, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσετε τόσο την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, όσο και την υγεία των οστών σας, ως μέλλουσα μητέρα.

 


Πηγή