Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Αυτά είναι τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνει κάθε παιδί

Κάθε τι που συμπεριλαμβάνεται στο καθημερινό διατροφολόγιο του παιδιού, προσφέρει και κάτι διαφορετικό στον οργανισμό του. Άλλη είναι η διατροφική αξία των λαχανικών και των φρούτων και άλλη του κρέατος και των γαλακτοκομικών.

Ποια είναι όμως όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνει ένα παιδί και σε ποιες ποσότητες;

Ασβέστιο: Κάνει καλό στα κόκαλα, στα δόντια και συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη και λειτουργία του νευρολογικού και μυϊκού συστήματος.  Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών, πρέπει να προσλαμβάνουν 700mg ασβέστιο την ημέρα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών, 1000mg ημερησίως.

Σίδηρο:  Είναι σημαντικό για τη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης η οποία είναι υπεύθυνη για την μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία που με τη σειρά της προκαλεί κούραση και αδυναμία. Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών, πρέπει να προσλαμβάνουν 7mg ασβέστιο την ημέρα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών, 10mg ημερησίως.

Μαγνήσιο: Συμβάλει στην σταθερή και ομαλή λειτουργία της καρδιάς και κάνει καλό στα κόκαλα. Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών, πρέπει να προσλαμβάνουν 70mg ασβέστιο την ημέρα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών, 130mg ημερησίως.

Κάλιο: Μαζί με το νάτριο, ελέγχουν την ισορροπία του νερού στο σώμα μας, συνεπώς και την σταθερότητα της αρτηριακής πίεσης. Η επαρκής πρόσληψη του καλίου επίσης, λέγεται ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πετρών στο μέλλον αλλά και οστεοπόρωσης. Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών, πρέπει να προσλαμβάνουν 3000mg ασβέστιο την ημέρα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών, 3800mg ημερησίως.

Βιταμίνη Α: Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι πολύ σημαντική για την όραση και την ανάπτυξη των οστών. Θωρακίζει τον οργανισμό από ασθένειες και συμβάλει στην υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών, πρέπει να προσλαμβάνουν 300mcg ασβέστιο την ημέρα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών, 400mcg ημερησίως.

Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην ανάπλαση των κυττάρων και κάνει καλό στα οστά. Επίσης, προστατεύει από τις μολύνσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών, πρέπει να προσλαμβάνουν 15mg ασβέστιο την ημέρα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών, 25mg ημερησίως.

Βιταμίνη D: Βοηθάει το σώμα να απορροφήσει συστατικά όπως το κάλιο και δυναμώνει τα οστά. Επίσης, συμβάλει στην παραγωγή ινσουλίνης και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μωρά μέχρι 12 μηνών πρέπει να προσλαμβάνουν μέχρι 10mcg την ημέρας, ενώ τα μεγαλύτερα 15mcg την ημέρα.

Βιταμίνη Ε: Είναι σημαντική για τον μεταβολισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών, πρέπει να προσλαμβάνουν 6mg ασβέστιο την ημέρα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών, 7mg ημερησίως.

Ψευδάργυρος: Είναι απαραίτητος  για περισσότερα από 70 ένζυμα που βοηθούν στην πέψη και το μεταβολισμό και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών, πρέπει να προσλαμβάνουν 3mg ασβέστιο την ημέρα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών, 5mg ημερησίως.

Πηγή: babycenter.com


Πηγή