Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Αυτά είναι τα μυστικά μιας ευτυχισμένης οικογένειας

Από την οικογένεια Brady Bunch και Partridge μέχρι τους Cleavers, τους Cunninghams και τους Cosbys, οι εικόνες ευτυχισμένων οικογενειών σπάνια ήταν ελλιπείς. Όλοι έχουμε ιδέα για το πώς πρέπει να μοιάζουν. Το ζητούμενο είναι πώς θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τη δική μας.

Ουσία της οικογένειας

Η ουσία μιας ευτυχισμένης οικογένειας είναι ότι ο ένας νοιάζεται για τον άλλον και το δείχνει με τις πράξεις του. Ένα ευτυχισμένο και ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, δημιουργεί ασφάλεια στο παιδί και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την μετέπειτα πορεία του.

Τι κάνει ευτυχισμένη μια οικογένεια;

Η επικοινωνία, είναι η απάντηση. Το να δώσετε προτεραιότητα στην επικοινωνία μέσα στην οικογένειά σας είναι θεμελιώδες ζήτημα. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε σωστά με τα παιδιά σας ότι είστε στοργικοί και υπομονετικοί. Το ίδιο ισχύει και με τον/ην σύντροφό σας.

Ειλικρίνεια

Να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς και να ενθαρρύνετε τα μέλη της οικογένειάς σας να κάνουν το ίδιο.

Προσοχή

Ακούστε την οικογένειά σας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή. Πείτε κι εσείς από την πλευρά σας πώς αισθάνεστε και τι σκέφτεστε με έναν ειλικρινή αλλά στοργικό τρόπο.

Θετικός τρόπος αντιμετώπισης

Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τις αρνητικές σκέψεις ή τα συναισθήματά σας με τρόπο που δεν θα επηρεάζει όλη την οικογένεια.

Ψυχραιμία

Αντιμετωπίστε τα περισσότερα θέματα με ψυχραιμία κι όχι με πανικό. Αν δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε, αποφύγετε τις συζητήσεις όταν είστε σε κατάσταση πανικού.

Ποιοτικός χρόνος

Το να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας είναι ζωτικής σημασίας. Προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο καθημερινά με την οικογένειά σας. Η συμμετοχή σε δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να απομακρύνει την πίεση από εσάς ή τα μέλη της οικογένειάς σας.

mistika eftixismenis oikogeneias2

Τα μυστικά της ευτυχισμένης οικογένειας

Όχι, τα χαρακτηριστικά μιας ευτυχισμένης οικογένειας δεν παραπέμπουν κατ΄ανάγκη στις οικογένειες των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Αρκούν μερικά από τα παρακάτω για να είστε ευτυχισμένοι γονείς με χαρούμενα παιδιά.

Συζήτηση και επικοινωνία

Η ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των μελών της οικογένειας αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους και παράλληλα γεννά ασφάλεια σε όλους.Ρωτήστε με ενδιαφέρον τα παιδιά πώς πέρασαν στο σχολείο ή τη βόλτα τους και μιλήστε κι εσείς για τη δική σας. Το ζητούμενο είναι όταν επιστρέψετε στο σπίτι, τα παιδιά σας πρέπει να έρθουν πρώτα. Αφήστε τη δουλειά που κάνετε και μιλήστε μαζί τους. Το μεγάλο πλήγμα της οικογενειακής ζωής είναι η πλήξη και η αδιαφορία με αποτέλεσμα πολλές φορές τα παιδιά να θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους παρά με την οικογένειά τους.

Οικογενειακό τραπέζι

Μπορεί να είναι δύσκολο στις μέρες μας η οικογένεια να τρώει μαζί, όμως τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας θα πρέπει να το απολαμβάνει παρέα. “Οι οικογένειες που τρώνε μαζί , μένουν μαζί” λέει ο Rabbi Shmuley Boteach, οικογενειακός σύμβουλος, τονίζοντας ότι τα οικογενειακά δείπνα είναι απαραίτητα.

Ηρεμία και σταθερότητα στο σπίτι

Στα παιδιά αρέσει η σταθερότητα και η ηρεμία. “Μιλήστε με τα παιδιά σας, θέστε τους όρια, επιβάλλετε κανόνες, αλλά μη χάνετε τον έλεγχο και φωνάζετε. Αυτό δείχνει τα παιδιά ότι είστε εκτός ελέγχου και δημιουργείτε μια ένταση στο σπίτιι” , επισημαίνει ο Rabbi Shmuley Boteach.

mistika eftixismenis oikogeneias3

Οχι καβγάδες μπροστά στα παιδιά

Ενώ ορισμένοι καυγάδες ή τσακωμοί μπορεί να είναι αναπόφευκτοι, προσπαθήστε να τους κρατήσετε μακριά από τα παιδιά. Αν ωστόσο συμβεί μπροστά τους, μην ξεχάσετε να ζητήσετε συγγνώμη λέγοντας :” Λυπούμαστε που έπρεπε να το δείτε. Ο μπαμπάς και εγώ είχαμε μια διαφωνία, αλλά όλα είναι εντάξει τώρα “.

Γράψτε τις σκέψεις σας

Η έρευνα δείχνει ότι οι γονείς που κρατούν ένα ημερολόγιο είναι πιο ευτυχισμένοι με την οικογενειακή τους ζωή. Καταγράφοντας τις σκέψεις σας για τον κόσμο, τις ελπίδες και τα όνειρά σας – ή οτιδήποτε άλλο είναι στο μυαλό σας – σας δίνει σημαντικό προσωπικό χώρο.

Μοιραστείτε τις δουλειές με όλους

Ίσως νομίζετε ότι είναι ευκολότερο να κάνετε όλες τις δουλειές του σπιτιού μόνες σας. Αλλά όταν εσείς, ο σύζυγός σας και τα παιδιά μοιράζεστε το νοικοκυριό, δείχνετε αφοσίωση και αμοιβαίο σεβασμό. Όταν τα καθήκοντα του νοικοκυριού διαιρούνται δίκαια η οικογενειακή ευτυχία αυξάνεται κατά 32%.

Αγαπάτε τις παραδόσεις

Είτε πρόκειται για εβδομαδιαία νύχτα πίτσας είτε για ετήσια οικογενειακή συγκέντρωση, οι οικογενειακές παραδόσεις δημιουργούν δεσμούς. Οι συνεκτικές τελετουργίες ενθαρρύνουν την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σας και ενισχύουν την οικογενειακή ενασχόληση.

isxires oikogeneiakes sxeseis

Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια που θα ενισχύσουν το μεταξύ σας δέσιμο

Μπορεί οι ρυθμοί της καθημερινότητας λοιπόν να είναι γρήγοροι, ο χρόνος όμως που θα περάσετε με την οικογένειά σας είναι ζωτικής σημασίας και αναντικατάστατος.

Τι μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί για να έρθετε πιο κοντά;

Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια

Τα επιτραπέζια παιχνίδια αρέσουν σε μεγάλους και παιδιά και μπορούν να προσφέρουν στιγμές γέλιου και διασκέδασης. Βρείτε επιτραπέζια που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών, κατάλληλα για την ηλικία τους και αφιερώστε έστω και μία ώρα στο παιχνίδι.

Φάτε όλοι μαζί

“Οι οικογένειες που τρώνε μαζί , μένουν μαζί” λέει ο Rabbi Shmuley Boteach, οικογενειακός σύμβουλος. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα όλοι μαζί, και ακόμα περισσότερα τα Σαββατοκύριακα. Το οικογενειακό τραπέζι θα σας φέρει πιο κοντά, θα σας δώσει την ευκαιρία σας να μιλήσετε για τη μέρα σας και επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς τους έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες μεγαλώνοντας.

xronos me tin oikogeneia

Ανακαλύψτε νέα μέρη

Μπορεί οι καλοκαιρινές διακοπές να οδεύουν προς το τέλος τους, μπορείτε όμως να ανακαλύψετε νέα μέρη με την οικογένειά σας ακόμα και στην πόλη που μένετε. Επισκεφτείτε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, πάρκα και εξερευνήστε μαζί το άγνωστο αποκτώντας κοινές εμπειρίες.

Δείτε οικογενειακές ταινίες

Βλέποντας μία οικογενειακή ταινία, έχετε τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθείτε παρέα, να συζητήσετε και να μιλήσετε για τα μηνύματα που εκφράζει η κάθε ταινία. Όσο είναι καλοκαίρι, μπορείτε να διοργανώσετε και το δικό σας θερινό σινεμά όπως σας είχαμε δείξει σε παλιότερο άρθρο μας εδώ.

Μαγειρέψτε όλοι μαζί

Η μαγειρική δεν είναι μόνο μία δραστηριότητα που γίνεται κατ’ ανάγκη. Είναι και μία διασκεδαστική και πολύ δημιουργική δραστηριότητα πόσο μάλλον για τα παιδιά. Μπείτε λοιπόν όλοι μαζί στην κουζίνα, πειραματιστείτε και δημιουργήστε. Σίγουρα θα γελάσετε και θα περάσετε αξέχαστες στιγμές.

Με πληροφορίες από medicinenet.com

 


Πηγή