Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αυτή τη γιορτή της μητέρας κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου: Περισσότερο ύπνο!

Είναι επίσης απολύτως βέβαιο, πως δεν κατάλαβες ακριβώς για τι πράγμα σου μιλούσαν, μέχρι που το έζησες. Διότι, η έλλειψη ύπνου όταν γίνεσαι μητέρα, είναι αυτό που λέμε πως «η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία»…

Τις πρώτες μέρες, μάλλον δεν είχες συνειδητοποιήσει πλήρως τι σου συμβαίνει: Η αγωνία για το αν πηγαίνουν όλα καλά με το βρέφος, η διαδικασία της γέννας και η σταδιακή επάνοδος του οργανισμού σου στα προ εγκυμοσύνης επίπεδα, ο θηλασμός ή η αδιάκοπη ενασχόληση με τα μπουκάλια και την αποστείρωση, προφανώς και δεν σε άφηναν να καταλάβεις τι ακριβώς σου συμβαίνει και πόσο μόνιμο είναι αυτό. Όμως η πραγματικότητα δεν αργεί να σε επισκεφθεί και η στιγμή εκεί που παίρνεις μια ανάσα και αναλογίζεσαι πως τώρα πια είναι όλα διαφορετικά, δεν θα την ξεχάσεις ποτέ.

Περίπου την ίδια στιγμή ήταν που επίσης αποφάσισες πως θέλεις πίσω και τον παλιό σου εαυτό. Μόνο που, φυσικά, δεν εννοούσες πως θέλεις να περνάς χρόνο κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν προσωπικά. Διότι, είπες να αρχίσεις από το σπίτι, να βρεις τον ρυθμό σου για να είναι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο – όχι γιατί περιμένεις… «επιθεώρηση», αλλά γιατί αυτός είναι ο τρόπος σου να είσαι καλά. Μετά, είπες να δώσεις λίγο βάρος στο φαγητό και να μαγειρεύεις όλο και περισσότερο εσύ, για να τρέφεστε σωστά ως οικογένεια, «τώρα που θα μεγαλώσει και το παιδί»…

Σύντομα, επέστρεψες στη δουλειά και ο χρόνος σου μοιράστηκε στα τρία: Παιδί, γραφείο, σπίτι κι ο ύπνος όλο και λιγόστευε κι όλο έβγαινε από την εξίσωση.

Πριν το καταλάβεις, ήρθε το δεύτερο παιδάκι σας κι η ευτυχία σου ολοκληρώθηκε. Αντιμετώπισες το δεύτερο βρέφος με πολύ μεγαλύτερη άνεση, μόνο που τα έβρισκες λίγο δύσκολα με το μεγάλο που περνούσε τα terribletwos, μετά ήρθαν τα horrible threes και όσο η ευτυχία σου μεγαλώνει, όσο το πάτωμα του σπιτιού γεμίζει χαριτωμένα, πολύχρωμα παιχνίδια, που τραγουδούν, μιλούν κι αναβοσβήνουν, προκαλώντας σε κι εσένα να παίξεις μαζί τους, τόσο εξατμίζεται ο χρόνος σου για ό,τι σε ευχαριστεί εσένα – ο δε ύπνος, λιγότερος από ποτέ!

Κι εκεί που νόμιζες πως πλέον είναι στην καθημερινότητά σου οι συνεχείς εκπλήξεις και οι ανατροπές, που πάντα συμβαδίζουν με τις ανάγκες των παιδιών, ήρθε η πανδημία. Και τότε, πραγματικά, τα χρειάστηκες και πελάγωσες: Από τη μια η ανησυχία σου για την ίδια την πανδημία και από την άλλη η αδιάκοπη προσπάθεια να τα βγάλεις πέρα με τις υποχρεώσεις του γραφείου και τις ανάγκες των παιδιών, ενώ βρίσκεστε όλοι μαζί κλεισμένοι στο σπίτι. Εκεί ήταν που εκτίμησες τα παιχνίδια που πραγματικά προσφέρουν ενασχόληση στα παιδιά, εκτίμησες τις δασκάλες και όσα προσφέρουν στα παιδιά σου, εκτίμησες και τον δύστροπο συνάδελφο του διπλανού γραφείου, που τώρα… αποζητάς! Κι ο ύπνος σου, ο χρόνος για τον εαυτό σου, όλο και απομακρύνεται, όλο και μοιάζει με άπιαστο όνειρο…

Οι μαμάδες ζητούν χρόνο για εκείνες

Μεγάλη έρευνα της Fisher-Price σε Ελληνίδες μαμάδες με μικρά παιδιά, αποτυπώνει το γεγονός που όλες οι μητέρες επιβεβαιώνουν: Για περίπου 8 στις 10, ο ύπνος είναι «πολυτέλεια», είναι «δώρο» και καθόλου αυτονόητος. Ειδικά λόγω της πανδημίας, όπου λόγω συνθηκών, ο ύπνος επηρεάστηκε και σε ποιοτικό επίπεδο, οι ώρες ξεκούρασης όλο και λιγοστεύουν: Το 82% από τις 1000 μαμάδες που απάντησαν στην έρευνα δήλωσε πως αισθάνεται ακόμα μεγαλύτερη εξάντληση και πως έχει ανάγκη λίγο «me-time», δηλαδή λίγο χρόνο για τον εαυτό του. Το 34% εξάλλου ανέφερε πως τον τελευταίο χρόνο κοιμάται λιγότερες ώρες, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της οικογένειας και της καριέρας, ενώ το 51% απάντησε πως οι προσωπικές ανάγκες έρχονται τελευταίες στη «λίστα».

ipnos mamas2

Ήρθε η ώρα για ένα δώρο στον εαυτό σου

Στην ίδια μεγάλη έρευνα, με αφορμή τη φετινή Ημέρα της Μητέρας, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οι μαμάδες απαντούν πως το καλύτερο δώρο που θα ήθελαν είναι λίγος παραπάνω ύπνος: Το 73% των μαμάδων συμφωνεί πως αυτό που θα ήθελε είναι ξεκούραση και χαλάρωση. Ειδικά για φέτος μάλιστα, οι μαμάδες θα ήθελαν να βγουν ένα βράδυ με φίλους (44%), να περάσουν μια μέρα σε ένα σπα (37%) ή να πάνε απλώς ένα σινεμά με τον σύντροφό τους (37%).

Σίγουρα συμφωνείς, αν όχι με όλες τις παραπάνω απαντήσεις της έρευνας, με τις περισσότερες. Το μεγάλο θέμα τώρα είναι το «από πού να αρχίσεις», ώστε να διασφαλίσεις λίγο χρόνο για εσένα; Τι θα έλεγες αυτό να γινόταν με τον πιο απλό τρόπο; Με το να έχεις δηλαδή ένα ήρεμο μωράκι, που θα χαλαρώνει και αυτό, «επιτρέποντας» το ίδιο και για τη μαμά; Συνήθως τα μωρά είναι ήρεμα όταν απολαμβάνουν κάτι που τους αρέσει πολύ ή όταν εξερευνούν νέα πράγματα. Για παράδειγμα, κάποια θέση μέσα στο σπίτι είναι η αγαπημένη τους: Το γυμναστήριο που παίζουν, το πάρκο ή το καρεκλάκι τους, ακόμα και το… χαλί του σαλονιού, μπορεί να είναι ιδανική για το μωράκι σου, ώστε να περάσει ευχάριστα και ήρεμα την ώρα του και να έχεις κι εσύ αντίστοιχα την ευκαιρία να χαλαρώσεις. Ενδιαφέροντα παιχνιδάκια, ειδικά σχεδιασμένα για μωρά, με χρώματα και υφές που ταιριάζουν στο μωρό σου μπορούν να έχουν το ίδιο, καλό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, σήμερα έχεις ακόμα μία δυνατότητα που σε διευκολύνει, ειδικά στις ώρες χαλάρωσης: Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας Smart Connect™Smart Connect™ μπορείς με πολύ απλά βήματα, από το κινητό σου τηλέφωνο, να ρυθμίσεις το τραγουδάκι που παίζει το παιχνιδάκι του μωρού ή να αλλάξεις τον ρυθμό της κίνησης στο αγαπημένο του ριλάξ! Διότι, όταν το μωρό σου είναι χαλαρό, τότε μπορείς κι εσύ να ηρεμήσεις και να ξεκουραστείς βαθύτερα, όσο χρειάζεσαι.
Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που απόλαυσες τον ύπνο σου; Θυμάσαι πώς ένιωσες την ώρα που επέστρεψες σπίτι μετά από μια βόλτα για καφέ με την κολλητή σου, μόνο οι δυο σας; Θυμάσαι την αίσθηση που σε γεμίζει όταν τελειώσεις μια ωρίτσα περιποίησης; Είναι βέβαιο πως αισθάνθηκες σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αυτό που λέμε «γεμάτη»: Ένιωσες καλά με τον εαυτό σου και είχες την ανάγκη αυτό το συναίσθημα να το μεταδόσεις με όλους τους τρόπους σ’ αυτούς που λατρεύεις πάνω από όλους και όλα, στα παιδιά σου.

ipnos

Φέτος, λοιπόν, για την Ημέρα της Μητέρας, κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου: Ξεκουράσου και χαλάρωσε, όπως ακριβώς και το μωράκι σου με τα αγαπημένα του παιχνίδια!

Για περισσότερα Sleep Tight Mom άρθρα πατήστε εδώ


Πηγή