Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αυτισμός και διατροφή: Ποια φαγητά θα βοηθήσουν ένα παιδί με αυτισμό

Αυτό το ξέρει πολύ καλά η βραβευμένη vlogger και μαμά τριών παιδιών,Tara Leniston.

Η Tara είναι πρώην ηθοποιός από την Ιρλανδία. Μετά τη διάγνωση του γιου της με ASD (Διαταραχές Φάσματος του Αυτισμού) η Tara ήξερε ότι έπρεπε να μάθει τα πάντα για τον αυτισμό και για το πώς να βοηθήσει τον γιο της.

Μετά από 6 χρόνια έρευνας έγραψε το πρώτο της βιβλίο με τον φίλο της και τον λογοθεραπευτή Rhian Grounds. Η Tara ζει σήμερα στο Μπράιτον με τον σύντροφό της Andrew και τα τρία παιδιά τους, Dylan, Luca και Naia Rose.

Εκτός από το site της έχει και ένα κανάλι στο YouTube όπου μέσα από αυτό εμπνέει κι άλλους γονείς παιδιών με αυτισμό, συμβουλεύοντάς τους, δείχνοντάς τους την καθημερινότητά της και δίνοντάς τους tips που έχουν βοηθήσει την ίδια.

Ένα τέτοιο βίντεο είναι και το παρακάτω. Όπου όπως η ίδια εξηγεί αναγκάστηκε να αλλάξει τη διατροφή του γιου της για να καταφέρει να αλλάξει και τη συμπεριφορά του. Όπως η ίδια γράφει: “Άλλαξα τη διατροφή του γιου μου σε διατροφή χωρίς γλουτένη και αυτή η αλλαγή τον βοήθησε εκπληκτικά!”.

Αυτισμός και διατροφικές επιλογές – Σχετίζονται ή όχι;

Όπως αναφέρει και το healthday.com, πολλά παιδιά είναι επιλεκτικά στο φαγητό. Αυτά που έχουν όμως ακραίες διατροφικές συνήθειες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτισμού, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Νέα μελέτη διαπίστωσε άτυπες διατροφικές συμπεριφορές, όπως υπερευαισθησία στις υφές κάποιων τροφίμων ή το να κρατάει το παιδί το φαγητό στο στόμα και να μην το καταπίνει, στο 70% των παιδιών με αυτισμό.

Το ποσοστό αυτό είναι 15πλάσιο από αυτό που παρατηρείται στα παιδιά χωρίς αυτισμό.

Οι αποκλίνουσες διατροφικές συμπεριφορές είναι συνηθισμένες σε πολλά παιδιά ενός έτους με αυτισμό και πρέπει να θέτουν σε εγρήγορση γονείς και γιατρούς για το ενδεχόμενο το παιδί να πάσχει από τη διαταραχή, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Susan Mayes, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

«Αν ένας πάροχος πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενημερωθεί για αυτή τη συμπεριφορά από τους γονείς, πρέπει να παραπέμψει το παιδί σε ειδικούς για έλεγχο για αυτισμό» πρόσθεσε.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τις περιγραφές γονέων για τις διατροφικές συμπεριφορές περισσότερων από 2.000 παιδιών.

Τα παιδιά αυτά συμμετείχαν σε δύο μελέτες που συνέκριναν παιδιά χωρίς διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και παιδιά με αυτισμό, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.

aftismos kai diatrofi 2

Οι άτυπες διατροφικές συμπεριφορές περιλάμβαναν επίσης την προτίμηση σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό τροφίμων και υπερευαισθησία στις θερμοκρασίες των τροφίμων.

Οι άτυπες διατροφικές συμπεριφορές ήταν 7 φορές πιο συχνές σε παιδιά με αυτισμό, απ’ ότι σε παιδιά με άλλους τύπους αναπτυξιακών διαταραχών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση του αυτισμού, τόσο πιο έγκαιρα ξεκινάει η θεραπεία, σημείωσε η Mayes.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι άτυπες διατροφικές συμπεριφορές, μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς στη διάγνωση του αυτισμού ανεξάρτητα από άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Research in Autism Spectrum Disorders.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με τις συμβουλές της και μερικά από τα γεύματα που δίνει στον γιο της.


Πηγή