Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αυτοί είναι οι καλοί τρόποι που πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί

Δεν μπορείτε να περιμένετε από ένα παιδί δύο ή τριών να θυμάται πάντα να λέει «ευχαριστώ» ή να χρησιμοποιεί ευγενικές λέξεις αλλά σίγουρα έχετε την απαίτηση αυτή από ένα μεγαλύτερο.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό οι τρόποι καλής συμπεριφοράς να διδάσκονται από μικρή ηλικία στα παιδιά. Πρέπει επίσης να επαναλαμβάνονται και να ενισχύονται , μέχρι να τους γίνει συνήθεια.

Παρακάτω θα δείτε έξι καλούς τρόπους που κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει έως την ηλικία των 9 ετών.

Όταν ζητάμε κάτι λέμε «παρακαλώ»

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι ευγενικό από νεαρή ηλικία με τους συνομηλίκους και τους ηλικιωμένους. Μέχρι την ηλικία των εννέα, το παιδί σας θα πρέπει να θυμάται να λέει “παρακαλώ”, “ευχαριστώ”, “συγγνώμη” και με “συγχωρείτε”, ανάλογα με την περίσταση. Όταν ένα μεγαλύτερο παιδί δεν χρησιμοποιεί ευγενικές λέξεις την κατάλληλη στιγμή, ειδικά σε ενήλικες παρέα, μπορεί να φαίνεται ασέβεια. Τα παιδιά μαθαίνουν γρηγορότερα όταν βλέπουν και παρατηρούν τους γονείς τους . Επομένως, δώστε το σωστό παράδειγμα.

Χτυπάμε την πόρτα πριν μπούμε

Ένα παιδί, έως την ηλικία των εννέα ετών, πρέπει να μάθει να ζητά άδεια και να χτυπάει την πόρτα πριν μπει. Εάν οι γονείς χτυπούν την πόρτα του δωματίου του πριν μπουν, το παιδί θα μάθει αυτόματα να κάνει το ίδιο.

Δεν διακόπτουμε τον άλλον όταν μιλάει

Τα παιδιά μπορεί συχνά να διακόπτουν τις συνομιλίες σας χωρίς να συνειδητοποιούν ότι είναι κάτι κακό. Εάν όμως αυτή η συνήθεια δεν ελεγχθεί στην παιδική ηλικία, τα παιδιά μπορεί να συνεχίσουν να το κάνουν ως ενήλικες.

Δείχνουμε ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό μας

Το να ρωτάει τον γείτονα πώς είναι σήμερα, αντικατοπτρίζει την καλή συμπεριφορά του παιδιού σας. Καθώς μεγαλώνει, αυτή η συνήθεια θα τον κάνει ακόμα πιο συμπαθή.

Αποφεύγουμε τα αρνητικά σχόλια

Ως γονιός δώστε το παράδειγμα και προσπαθήστε να καλλιεργήσετε τη συνήθεια να κάνετε θετικά σχόλια σχετικά με τους συνομηλίκους στα παιδιά σας. Αποφύγετε να κουτσομπολεύετε ή να κάνετε επιπόλαια σχόλια για άλλους ανθρώπους. Μην ενθαρρύνετε τα αρνητικά σχόλια καθώς αυτό μπορεί να γίνει συνήθεια για το παιδί.

Δεν μιλάμε άσχημα

Μερικοί γονείς τείνουν να αγνοούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους, πιστεύοντας ότι θα βελτιωθεί καθώς μεγαλώνει. Ακόμα κι αν το μικρό σας μπορεί να λέει ακατάλληλες λέξεις επειδή τις ακούει από τους συμμαθητές του ή από άλλους συνομηλίκους του θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι δεν είναι σωστό.

Πηγή: parentcircle.com


Πηγή