Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αυτός είναι ο λόγος που το μωρό κουνάει το κεφάλι του μπρος – πίσω

Τα μωρά κάνουν πολλά πράγματα που για τους γονείς είναι ανεξήγητα. Για παράδειγμα, αναρωτιούνται γιατί ένα μωρό κουνάει το κεφάλι του μπρος- πίσω καθώς κάθεται χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος.

«Συνήθως βλέπουμε ένα μωρό να κουνάει το κεφάλι δεξιά κι αριστερά όταν αναζητά την αίσθηση της κίνησης», λένε στο Romper η παιδιατρική εργοθεραπεύτρια του Duke University Health, Lilie I Bonzani, και η επαγγελματίας θεραπεύτρια Mary Hart Macleod. Όπως επισημαίνουν το μωρό μπορεί να κουνάει το κεφάλι του όταν είναι κουρασμένο ή ευερέθιστο.

Επίσης μπορεί να το κάνει ως παιχνίδι.

«Αυτό το είδος του μιμητικού ή διεγερτικού κουνήματος του κεφαλιού είναι φυσιολογικό και συχνά θα δείτε το βρέφος να γελάει για να δείξει ότι το απολαμβάνει», εξηγεί ο παιδίατρος David L. Hill, MD. Αυτό το μπρος-πίσω είναι πολύ διασκεδαστικό για το μωρό καθώς αποτελεί ένα νέο τρόπο επικοινωνίας κι αλληλεπίδρασης με τους γονείς του.

Οι Bonzani και Macleod εξηγούν ότι μόλις τα μωρά αρχίσουν να μπουσουλάνε, είναι σε θέση να αποβάλλουν την ενέργεια με αυτόν τον τρόπο, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν το κούνημα του κεφαλιού. Κατά τον Δρ Hill, όμως,  καθώς το παιδί μεγαλώνει το παιχνίδι μίμησης αρχίζει να αυξάνεται. Έτσι, το μωρό θα συνεχίσει να κουνάει το κεφάλι του, αλλά ο σκοπός θα αλλάξει.

Φυσικά, υπάρχουν κι ορισμένες επιφυλάξεις γι’ αυτή τη συμπεριφορά. Οι Bonzani και Macleod συμφωνούν ότι όταν το κούνημα του κεφαλιού εμφανίζεται σε συνδυασμό με αναταραχές στον ύπνο, κακή ανάπτυξη και προβλήματα στο φαγητό, οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο.

Σε γενικές γραμμές, το κούνημα του κεφαλιού από τη μία πλευρά στην άλλη, είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Πηγή: romper.com


Πηγή