Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Α’ τρίμηνο εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας μπαμπάς

Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης είναι ένα πολύ ιδιαίτερο διάστημα, ειδικά για τη σύντροφό σου. Εσύ μπορεί να μην βλέπεις αλλαγές στο σώμα σου όπως συμβαίνει σε εκείνη, ή να μη νιώθεις το μωρό να κλωτσάει, πρέπει όμως και εσύ με τον τρόπο σου να συμμετέχεις.

Για να το κάνεις αυτό είναι σημαντικό να ξέρεις πώς μεγαλώνει το μωρό αλλά και για το τι αλλαγές αν περιμένεις στη σύντροφό σου. Ας τα δούμε λοιπόν παρακάτω:

Τα βασικά:

Το όλο διάστημα της εγκυμοσύνης μετριέται σε εβδομάδες και το νέο μέλος αναμένεται να γεννηθεί την 40η εβδομάδα. Αυτή είναι και η λεγόμενη ημερομηνία τοκετού. Οι 40 αυτές εβδομάδες χωρίζονται σε τρία τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο, διαρκεί από την ημέρα της σύλληψης μέχρι και την 13η εβδομάδα και την 6η μέρα.

Τι συμβαίνει τότε στο μωρό:

  • Μέχρι την 5η εβδομάδα: το μωρό έχει παλμό
  • Μέχρι την 8η εβδομάδα: αρχίζουν να σχηματίζονται τα χέρια, τα πόδια, τα μάτια και τα αυτά
  • Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου: Το μωρό μοιάζει πλέον με κανονικό… μωρό! Έχει μύτη, δαχτυλάκια και αρχίζει σιγά σιγά να κινείται μέσα στην μήτρα.

Τι συμβαίνει στη μέλλουσα μαμά:

Το πρώτο τρίμηνο, οι αλλαγές που θα παρατηρήσεις στη σύντροφό σου είναι συναισθηματικές και σωματικές.

Σωματικές αλλαγές:

Συναισθηματικές αλλαγές:

Ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης οι ορμόνες κάνουν… πάρτι με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορες μεταπτώσεις στην ψυχολογία της συντρόφου σου. Τη μία μπορεί να γελάει και την άλλη να κλαίει. Είναι πιο ευέξαπτη και ταυτόχρονα πιο ευσυγκίνητη.

Είναι σημαντικό το διάστημα αυτό να είσαι δίπλα της και να τη στηρίζεις. Η δική σου η στήριξη είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη και είναι αυτή που χρειάζεται.

Μέλλοντα μπαμπά, ένα υπέροχο ταξίδι ξεκινά! Απόλαυσέ το.


Πηγή