Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Βοηθήστε τα αδέρφια να δεθούν μεταξύ τους

Πολλοί γονείς βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να παίζουν το ρόλο του διαιτητή ή του δικαστή και να προσπαθούν να ξεμπλέξουν ένα κουβάρι χωρίς αρχή και τέλος.

Δυστυχώς, ζώντας σε μια ανταγωνιστική και άκρως ατομικιστική κοινωνία, ανατρέφουμε συνειδητά ή ασυνείδητα τα παιδιά μας ως μονάδες και όχι ως ομάδα. Το μεγάλο παιδί “κρύβει” τα πολύτιμα αντικείμενα με την συμβουλή του γονέα, το μικρό κάνει μια ζαβολιά και ο γονέας βοηθά να μην φανερωθεί στα μάτια του μεγάλου.

Με την ευχή, λοιπόν, των γονιών, σε ασυνείδητο φυσικά επίπεδο, στήνεται ο ανταγωνισμός των αδερφών.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο;

  • Εάν το πρόβλημα είναι έντονο και το σπιτικό σας βασανίζεται από ομηρικούς καβγάδες, τότε κάντε μια πολύ σοβαρή κουβέντα όλοι μαζί και γράψτε λύσεις και κανόνες που θα τηρούν όλοι στο σπίτι.
  • Προσπαθήστε να αναπτύξουν τα παιδιά σας μια μικρή “συμμαχία” και όχι έναν βαθύ ανταγωνισμό.
  •  Βγάλτε τα παιδιά σας μαζί βόλτα και βρείτε κοινά χόμπυ, όπως για παράδειγμα ζωγραφική ή κολύμβηση.
  • Οργανώστε ημέρα που τα παιδιά θα αναλάβουν να μαγειρέψουν ένα γεύμα. Υπομονή για την ακαταστασία….Ο στόχος μας είναι ανώτερος από ένα τακτοποιημένο αλλά “κρύο” σπίτι. 
  • Μην μιλάτε ποτέ άσχημα για το ένα παιδί σας στο άλλο παιδί σας. Πολλές φορές οι γονείς πάνω στην άσχημη στιγμή θα μιλήσουν άσχημα για το ένα τους παιδί στο άλλο. Ωστόσο δεν είναι ο ρόλος του άλλου παιδιού να σας ακούει και να συμμετέχει σε αυτό το τρίγωνο. Μιλήστε με τον/την σύντροφό σας αλλά σε καμιά περίπτωση με το άλλο παιδί σας!

Μην ξεχνάτε πως μεγαλώνοντας τα αδέρφια είναι πολύ σημαντικά άτομα στην ζωή των ενήλικων, είναι ένα στήριγμα και μια σίγουρη φιλία σε έναν κόσμο αβέβαιο και κυνικό.

Στηρίξτε το δέσιμο των παιδιών σας και θα δείτε την οικογένειά σας να ομορφαίνει από στιγμή σε στιγμή.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr  
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

 

 


Πηγή