Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Βουτιές στη θάλασσα: Οι κίνδυνοι για τα παιδιά

Οι βουτιές, που τόσο ενθουσιάζουν τα παιδιά, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και μάλιστα σοβαρούς αν δεν γίνονται με προσοχή και στα σωστά σημεία.

Η επίβλεψη είναι το κλειδί

Τα παιδιά πρέπει πάντα να επιβλέπονται στο νερό. Παρόλο που είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι θα είναι ασφαλή εάν φορούν σωσίβιο δεν πρέπει ποτέ να βασίζεστε σε αυτό για την ασφάλειά τους. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε μαζί τους στο νερό, σε κοντινή απόσταση.

Βουτιές από βράχια

Όταν κολυμπάει το παιδί σε ανοιχτή θάλασσα και σε περιοχή που δεν γνωρίζει δεν πρέπει να κάνει βουτιές με το κεφάλι. Το ίδιο ισχύει και για τις βουτιές από τα βράχια. Συχνά τα παιδιά δεν υπολογίζουν σωστά την απόσταση ή δεν ξέρουν αν υπάρχουν πέτρες ή υπόγεια ρεύματα με αποτέλεσμα να τραυματίζονται ή να γδέρνονται. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να βουτήξει με τα πόδια κι όχι με το κεφάλι ενώ απαγορεύονται ρητά τα σπρωξίματα πριν τη βουτιά όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και την πισίνα.

Βουτιές σε ρηχά νερά

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι στα ρηχά νερά το παιδί τους δεν διατρέχει κίνδυνο , ειδικά αν θέλει να κάνει βουτιές. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει όπως και για τις βουτιές σε θολά νερά. Όσον αφορά τις βουτιές στην πισίνα, αν επιτρέπονται , θα πρέπει να γίνονται από τον βατήρα. Κι εκεί χρειάζεται προσοχή ώστε το κάθε παιδί να βουτάει με τη σειρά του κι όχι όλα μαζί.

Οι περισσότερες πισίνες έχουν διάφορα βάθη τα οποία δεν είναι πάντα ευδιάκριτα. Βεβαιωθείτε που μπορεί να κολυμπήσει ανάλογα με την ηλικία του. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και συνήθως σιωπηλά, χωρίς εμφανή σημάδια . Επιπλέον, ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε μόλις 2 εκατοστά νερού, λίγο βαθύτερο από μερικές λακκούβες και πολύ πιο ρηχά από το μέσο όρο της παιδικής πισίνας.

Πόνοι στα αυτιά

Μετά τις βουτιές πολλά παιδιά διαμαρτύρονται για πόνο στα αυτιά. Για να ελαχιστοποιήσετε τις λοιμώξεις καλό είναι να στεγνώνετε καλά τα αυτά του παιδιού με μια μπατονέτα ( προσοχή στη χρήση της) ή σκουπίζοντάς τα με μια πετσέτα.

Γενικοί κίνδυνοι του νερού

Οι γενικοί κίνδυνοι του νερού της θάλασσας είναι οι εξής:

  • είναι πολύ κρύο το νερό ( το σοκ του κρύου νερού προκαλεί πανικό και αυτός προκαλεί συχνά πνιγμό)
  • μπορεί να υπάρχουν κρυμμένα ρεύματα
  •  μπορεί να είναι δύσκολο να βγεις
  • μπορεί να είναι βαθιά
  • μπορεί να υπάρχουν κρυμμένα σκουπίδια
  • είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το βάθος

Με πληροφορίες από το firstaidforlife.org.uk


Πηγή