Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Βρέχει το παιδί σας το κρεβάτι του τη νύχτα; 4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς γονείς. Πολλά παιδιά βρέχουν το κρεβάτι τους το βράδυ, σύμφωνα με τους γιατρούς όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι ένα ακόμη αναπτυξιακό στάδιο το οποίο θεωρείται αναμενόμενο και φυσιολογικό. Ποια είναι τα πέντε πράγματα που ως γονείς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, σύμφωνα με τους ειδικούς;

1. Το να βρέχει το κρεβάτι του τη νύχτα είναι κάτι φυσιολογικό και ακούσιο

Το συγκεκριμένο, δεν είναι από τα πιο συνήθη θέματα προς συζήτηση μεταξύ γονέων. Θεωρείται ταμπού, αλλά δεν θα έπρεπε.  Όχι μόνο πολλά παιδιά βρέχουν το κρεβάτι τους το βράδυ, αλλά είναι κάτι που θεωρείται φυσιολογικό και συμβαίνει χωρίς να το θέληση του μικρού μας. Το παιδί που βρέχει το κρεβατάκι του δεν είναι τεμπέλικο, απλώς ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως η κύστη του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την ελέγξει.

2. Το να παραμένει το παιδί στεγνό κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας είναι δύο διαφορετικά επιτεύγματα.

Το πέρασμα από την πάνα στο γιογιό είναι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο για ένα παιδί. Ακόμη όμως και όταν η εκπαίδευση για την τουαλέτα ολοκληρωθεί, δε σημαίνει ότι αυτόματα το παιδί θα παραμένει στεγνό και το βράδυ. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή και όταν είναι έτοιμο, θα κατακτήσει και αυτό το milestone.

3. Το να βρέχει το παιδί το κρεβάτι του το βράδυ, δε σημαίνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο το παιδί μας να βρέχει το κρεβατάκι του το βράδυ. Είναι ένα αναπτυξιακό στάδιο και δε σημαίνει ότι κρύβεται κάποιος πρόβλημα υγείας από πίσω. Εάν ωστόσο παρατηρήσετε συμπτώματα όπως πυρετό ή πόνο, συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

4. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τιμωρούμε το παιδί επειδή έβρεξε το κρεβάτι του

Με μία τέτοια τακτική μπορεί να του προκαλέσουμε άγχος, χωρίς να υπάρχει λόγος. Άλλωστε, για να βρέχει το κρεβάτι του σημαίνει ότι ακόμη δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα την κύστη του, επομένως ο εκφοβισμός της τιμωρίας δεν μπορεί έτσι και αλλιώς να λειτουργήσει. 

Πηγή: babycenter.com


Πηγή