Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Βρεφικά αιμαγγειώματα: Τι είναι, ποια τα διαφορετικά είδη και τι να προσέξετε

Τι είναι το βρεφικό αιμαγγείωμα;

Τα βρεφικά αιμαγγειώματα είναι μη καρκινικοί αγγειακοί όγκοι. Αποτελούνται από κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία (ενδοθηλιακά κύτταρα). Αποτελούν τον πιο συχνό όγκο της παιδικής ηλικίας. Περίπου ένα στα 20 βρέφη έχει αιμαγγείωμα.

Εμφανίζονται σε όλες τις φυλετικές ομάδες, αλλά φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένοι στους Καυκάσιους. Τα αιμαγγειώματα συμβαίνουν συχνότερα σε κορίτσια, πρόωρα βρέφη και πολλαπλούς τοκετούς όπως δίδυμα και τρίδυμα. Τα αιμαγγειώματα της βρεφικής ηλικίας μπορεί να είναι ορατά κατά τη γέννηση ή να μην αναγνωρίζονται μέχρι τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες της ζωής.

Τα περισσότερα αιμαγγειώματα παρατηρούνται από την ηλικία των 2 έως 3 εβδομάδων. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά το κεφάλι και ο λαιμός είναι οι πιο συνηθισμένοι. Μερικές βλάβες είναι μικρές και ελάχιστα ορατές. Άλλα είναι μεγάλα και πολύ εύκολα ορατά. Τα περισσότερα άτομα έχουν μόνο ένα αιμαγγείωμα, αλλά μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν πολλά.

Τα βρεφικά αιμαγγειώματα διαφέρουν από τα συγγενή αιμαγγειώματα. Τα συγγενή αιμαγγειώματα αναπτύσσονται πλήρως κατά τη γέννηση και δεν αυξάνονται σε μέγεθος όπως τα βρεφικά αιμαγγειώματα.

Τα είδη αιμαγγειωμάτων

Τα είδη των αιμαγγειωμάτων είναι τα εξής:

  • Τα επιφανειακά αιμαγγειώματα ή τα δερματικά αιμαγγειώματα τα οποία αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος και εμφανίζονται ως έντονες κόκκινες, ανυψωμένες ή επίπεδες κηλίδες στο δέρμα.
  • Μπορεί επίσης να έχουν μια ανάγλυφη περιοχή που μοιάζει με φράουλα.
  • Τα βαθιά αιμαγγειώματα αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα να διογκώνεται, συχνά με μπλε ή μοβ απόχρωση. Τα βαθιά αιμαγγειώματα ονομάζονται επίσης υποδόρια αιμαγγειώματα.
  • Τα αιμαγγειώματα μπορεί επίσης να αναπτυχθούν σε όργανα μέσα στο σώμα, όπως τα νεφρά, οι πνεύμονες, το συκώτι ή ο εγκέφαλος, όπου δεν είναι ορατά.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα ενός βρεφικού αιμαγγειώματος;

Τα περισσότερα βρεφικά αιμαγγειώματα μεγαλώνουν για αρκετούς μήνες και μετά συρρικνώνονται αργά. Συνήθως αναπτύσσονται ταχύτερα μέσα στους πρώτους 3 μήνες. Η συρρίκνωση μπορεί να ξεκινήσει στο τελευταίο μέρος του πρώτου έτους και να συνεχιστεί μέχρι το παιδί να γίνει 7 ετών ή μεγαλύτερο. Τα βρεφικά αιμαγγειώματα συχνά συρρικνώνονται (ή περιστρέφονται ) σε σημείο που δεν γίνονται πλέον αισθητά.

Επειδή τα αιμαγγειώματα μεγαλώνουν και αλλάζουν, ονομάζονται όγκοι, αλλά δεν είναι είδος καρκίνου. Τα αιμαγγειώματα δεν εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος ή σε άλλους ανθρώπους.

Ένα παιδί μπορεί να έχει περισσότερα από ένα αιμαγγείωμα.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

  • Ένα αιμαγγείωμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως μπλοκάροντας την όραση ή τις κινήσεις των ματιών μειώνοντας τη ροή του αέρα μέσω της μύτης και του στόματος
  • Αιμορραγία
  • Διάσπαση της επιφάνειας του δέρματος (έλκος): έχοντας αρκετό αίμα που ρέει μέσα από αυτό για να ασκήσει πίεση στην καρδιά του μωρού επηρεάζουν την εμφάνιση του παιδιού
  • Επίσης, ένα μεγάλο αιμαγγείωμα στο πρόσωπο μπορεί να συσχετιστεί με αγγειακές ανωμαλίες στον εγκέφαλο.

Τα βρεφικά αιμαγγειώματα συχνά αναπτύσσονται στο κεφάλι ή στο λαιμό, όπου δεν μπορούν εύκολα να κρυφτούν με τα ρούχα. Μερικές φορές, η εμφάνιση ενός αιμαγγειώματος μπορεί να κάνει ένα παιδί στόχο πειράγματος ή εκφοβισμού.

aimaggeiwmata 1

Προβληματικά αιμαγγειώματα

Ορισμένα αιμαγγειώματα είναι πιο προβληματικά. Είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν επιπλοκές όπως:

  • Τα αιμαγγειώματα στο πρόσωπο μπορεί να συνδέονται με προσβολή των αεραγωγών.
  • Ορισμένα αιμαγγειώματα στο πρόσωπο και τον λαιμό σχετίζονται με το σύνδρομο PHACE. Αυτό το σύνδρομο περιλαμβάνει προβλήματα με τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα μάτια και το θωρακικό τοίχωμα.
  • Τα αιμαγγειώματα που εντοπίζονται στο κάτω μέρος της πλάτης και της σπονδυλικής στήλης μπορεί να συνδέονται με ελαττώματα της σπονδυλικής στήλης.
  • Τα αιμαγγειώματα που αφορούν την περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να συνδέονται με προβλήματα του πυελικού και του ουροποιητικού συστήματος.
  • Όταν ένα άτομο έχει πολλαπλά αιμαγγειώματα δέρματος, μπορεί επίσης να έχει αιμαγγειώματα του ήπατος.
  • Μεγάλα ή πολλά ηπατικά αιμαγγειώματα μπορεί να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό (και σπάνια να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια).

Τι προκαλεί ένα βρεφικό αιμαγγείωμα;

Η αιτία του αιμαγγειώματος δεν είναι πλήρως γνωστή. Δεν σχετίζονται με φάρμακα που μπορεί να έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν σχετίζονται με περιβαλλοντικές εκθέσεις που μπορεί να έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σε ορισμένες οικογένειες, πολλά μέλη της οικογένειας για πολλές γενιές είχαν αιμαγγειώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αιμαγγειώματα είναι κοινά και όχι για γενετικό λόγο.

Ποιος παθαίνει βρεφικό αιμαγγείωμα;

Τα αιμαγγειώματα είναι πιο συχνά σε μωρά που γεννιούνται πρόωρα ,με χαμηλό βάρος γέννησης ή ως μέρος πολλαπλού τοκετού (δίδυμα, τρίδυμα κ.λπ.). Μπορεί ωστόσο να εντοπίζονται και σε οικογένειες χωρίς να έχει βρεθεί γενετική αιτία.

Πώς διαγιγνώσκονται τα βρεφικά αιμαγγειώματα;

Ένα βρεφικό αιμαγγείωμα του δέρματος συνήθως αναγνωρίζεται από την εμφάνιση και το πότε εμφανίζεται. Μπορούν να γίνουν εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για να διαπιστωθεί πόσο μακριά φτάνει το αιμαγγείωμα κάτω από το δέρμα και εάν επηρεάζει κάποια εσωτερικά όργανα.

Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα κακοήθους (καρκινικής) ανάπτυξης, θα γίνει βιοψία. Αυτό περιλαμβάνει μια χειρουργική διαδικασία για την αφαίρεση ενός μικρού τμήματος ιστού από τη βλάβη για εξέταση από έναν παθολόγο. Μερικές φορές, ο χειρουργός αφαιρεί ολόκληρη τη βλάβη.

aimaggeiwmata 3

Πώς αντιμετωπίζονται τα βρεφικά αιμαγγειώματα;

Τα περισσότερα βρεφικά αιμαγγειώματα δεν αντιμετωπίζονται γιατί συνήθως υποχωρούν από μόνα τους. Το δέρμα φαίνεται συνήθως καλύτερο εάν ένα αιμαγγείωμα συρρικνωθεί φυσικά αντί να αντιμετωπιστεί.

Όταν ένα αιμαγγείωμα προκαλεί ένα σοβαρό πρόβλημα – όπως αιμορραγία ή παρεμβολή στην όραση – η θεραπεία μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Αυτές οι θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες ή σε συνδυασμό:

  • φάρμακο (εγχέεται στο αιμαγγείωμα ή λαμβάνεται από το στόμα ή κυκλοφορεί μέσω φλέβας (IV))
  • χειρουργική επέμβαση για την πλήρη αφαίρεση του αιμαγγειώματος
  • δέσμευση του αγγείου σε μια χειρουργική επέμβαση
  • εμβολισμός: απόφραξη των αγγείων από το εσωτερικό χρησιμοποιώντας έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας που φτάνει στο αιμαγγείωμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων
  • λέιζερ επιφάνειας για αλλαγές χρώματος δέρματος

Όταν ένα βρεφικό αιμαγγείωμα υποχωρεί από μόνο του, μπορεί να αφήσει πίσω του ένα πτερύγιο τεντωμένου δέρματος. Ανάλογα με την εμφάνιση και τη θέση του χαλαρού δέρματος, μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com


Πηγή