Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Βρεφικά παιχνίδια: Τρεις λόγοι για να αγοράσετε κουδουνίστρα στο μωρό

Οι κουδουνίστρες του μωρού μπορεί να είναι ενοχλητικές ωστόσο αποτελούν τα πρώτα του παιχνίδια και είναι σημαντικά για την ανάπτυξή του.

Πέρα λοιπόν από την ψυχαγωγία, η κουδουνίστρα βοηθάει το παιδί να αναπτύξει πολλές δεξιότητες.

Χαρακτηριστικά

Οι κουδουνίστρες μπορούν να κατασκευαστούν από ξύλο, πλαστικό ή ύφασμα. Έχουν διαφορετικά σχήματα και μπορεί να μοιάζουν με ζώα, κλειδιά, λουλούδια ή μουσικά όργανα ενώ μεγάλη είναι η ποικιλία τους και σε χρώματα.

Πώς μαθαίνουν τα μωρά

  •  Όταν κρατάτε μια κουδουνίστρα και την μετακινείτε, το παιδί μαθαίνει να συντονίζει τα μάτια του παρακολουθώντας το κινούμενο παιχνίδι.
  • Το ίδιο συμβαίνει και τους ήχους. Κάθε φορά που ακούει τον ήχο της κουδουνίστρας στρέφει το κεφάλι του προσπαθώντας να τον εντοπίσει ενώ συχνά κουνά και τα χέρια του ακολουθώντας τον ρυθμό.Αρχικά, το μωρό θα κρατά σφιχτά την κουδουνίστρα και με την πάροδο του χρόνου θα μάθει να την κουνά στον αέρα, να τη βάζει στο στόμα του, να την εναλλάσσει στα χέρια του.Αρκετές κουδουνίστρες λόγω του υλικού και της υφής τους ανακουφίζουν το μωρό όταν τη βάζει στο στόμα ειδικά την περίοδο που βγάζει δόντια.
  • Πολλές κουδουνίστρες έχουν επίσης κινούμενα μέρη που μπορούν να περιστραφούν, βοηθώντας στην περαιτέρω ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων του μωρού.

koudounistra kai moro2

Επιλογή κουδουνίστρας για το μωρό

Πολλοί γονείς θα διαπιστώσουν ότι δεν αρέσει σε κάθε μωρό το ίδιο παιχνίδι και αυτό ισχύει και για τις κουδουνίστρες. Ορισμένα μωρά φοβούνται όταν ακούνε ξαφνικούς θορύβους από τους κουδουνίστρες και κλαίνε ενώ άλλα βρίσκουν τους ήχους καταπραϋντικούς. 

Μην εκπλαγείτε εάν η αγαπημένη τους κουδουνίστρα τα βοηθά επίσης να παρακινηθούν για να αποκτήσουν κι άλλες, πιο απαιτητικές δεξιότητες. Τα μωρά πρέπει να μάθουν να είναι άνετα ξαπλωμένα στην κοιλιά τους ενώ σηκώνουν το κεφάλι τους για να αναπτύξουν τον έλεγχο του κεφαλιού και του λαιμού. Τοποθετώντας την κουδουνίστρα λίγο πιο μακριά από αυτά, μπορεί να έχουν ένα κίνητρο για να σηκώσουν το κεφάλι τους ή ακόμα και να αρχίσουν να σέρνονται.

Συμβουλές καθαρισμού κουδουνίστρας

Οι πλαστικές κουδουνίστρες είναι εύκολο να καθαριστούν και να απολυμανθούν με σφουγγάρι και σαπούνι ή απολυμαντικά μαντιλάκια. Κουδουνίστρες υφασμάτινες ή με μαλακά παιχνίδια μπορούν να πλυθούν σε μια μαξιλαροθήκη στο πλυντήριο ( προσοχή στις οδηγίες πλύσης που αναγράφονται).

Πηγή:verywellfamily.com


Πηγή