Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Βρεφική ακμή: Πότε εμφανίζεται και τι πρέπει να κάνετε

Η βρεφική ακμή μοιάζει με την εφηβική. Εκδηλώνεται με σπυράκια κόκκινα ή στο χρώμα του δέρματος και γενικότερη ερυθρότητα στο δέρμα.

Η βρεφική ακμή ενδέχεται να παρουσιαστεί μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Εμφανίζεται ιδιαίτερα στα μάγουλα, το μέτωπο, το πιγούνι και ενίοτε στην πλάτη. Το δέρμα επάνω και γύρω από τα σπυράκια κοκκινίζει. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επιδεινωθεί με τη ζέστη, αλλά και όταν το μωρό είναι ανήσυχο.

Η ακμή στα βρέφη ή νεογνική ακμή παρατηρείται στο 20% των νεογέννητων μωρών. Τα αγόρια επηρεάζονται συχνότερα από τα κορίτσια.

Συχνά οφείλεται στις ορμόνες που λαμβάνουν τα μωρά από τη μητέρα τους κατά το τέλος της κύησης. Όμως, οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν και άλλους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση της βρεφική ακμής. Επίσης ορισμένα φάρμακα κατά το θηλασμό, είναι πιθανό να προκαλέσουν βρεφική ακμή. Ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακμή μπορεί να οφείλεται σε αντίδραση σε ένα προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε κάποιο λιπαρό προϊόν που μπορεί να φράξει τους πόρους.

Αν και δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε θεραπεία για την βρεφική ακμή, θα πρέπει ωστόσο να προσέξετε να μην χρησιμοποιήσετε προϊόντα που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το δέρμα του μωρού σας, όπως οι λιπαρές αλοιφές ή τα προϊόντα κατά της ακμής που απευθύνονται σε εφήβους ή ενήλικες.

Πλένετε με απαλές κινήσεις το πρόσωπό του μωρού σας με ένα πολύ ήπιο παιδικό σαπούνι και νερό μία φορά την ημέρα. 

Θα ήταν καλό, αν η βρεφική ακμή είναι επίμονη και διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες να συμβουλευτείτε κάποιον παιδίατρο.


Πηγή