Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Βρεφική διατροφή: Πρέπει τα μωρά να τρώνε αλάτι;

Μετά τον έκτο μήνα, στη διατροφή του μωρού εισάγονται οι στερεές τροφές .Οι νέες γεύσεις δεν ενθουσιάζουν πάντα το μωρό και οι γονείς αναρωτιούνται αν πρέπει να προσθέσουν λίγο αλάτι για να το κάνουν πιο νόστιμο.

Η παιδίατρος Δρ Arunima Agarwal , MD, FAAP, δεν θεωρεί ότι είναι καλή ιδέα. “Για μωρά 12 μηνών ή μικρότερα, δεν συνιστάται αλάτι στο φαγητό τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άλλωστε τα μωρά τώρα ανακαλύπτουν τις γεύσεις επομένως δεν γνωρίζουν αν είναι αλμυρό ή γλυκό το φαγητό τους.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την προσθήκη αλατιού στη διατροφή ενός μωρού;

“Η επαρκής πρόσληψη νατρίου για βρέφη ηλικίας 7-12 μηνών είναι περίπου 360mg ημερησίως», λέει η ιδρύτρια της Rooted Wellness , Sarah Rueven, RD, MS, CDN, στο Romper. «Αυτό ισοδυναμεί με μια πρέζα αλάτι καθημερινά.”

“Μπορεί να φαίνεται ότι μια πρέζα αλάτι δεν επηρεάζει αρνητικά το μωρό σας, όμως τα νεφρά του δεν είναι αρκετά ώριμα για να διαχειριστούν το νάτριο, οπότε η ποσότητα που χρειάζονται σε μια μέρα είναι πολύ μικρή”, λέει η Kara Hoerr , RDN, διαιτολόγος και προσθέτει:  “Τα μωρά κάτω του 1 έτους δεν χρειάζονται περισσότερο από 200mg αλάτι την ημέρα δεδομένου ότι παίρνουν ήδη νάτριο από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα, και τα νήπια ηλικίας 1 έως 3 ετών εξακολουθούν να χρειάζονται μόνο περίπου 800 mg νατρίου ημερησίως.”

Πώς να δώσετε γεύση στο φαγητό του μωρού

Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε το αλάτι στο φαγητό του μωρού και να επιλέγετε άλλους τρόπους για να το κάνετε πιο νόστιμο. Ο χυμός λεμονιού, τα αρωματικά φυτά, ή ορισμένα βότανα κατάλληλα και για παιδιά, είναι η καλύτερη επιλογή.

poso alati mporei na faei to moro

Τι να θυμάστε

Το αλάτι είναι σχεδόν σε ό, τι τρώμε και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξήσετε την πρόσληψη αλατιού από το μωρό.  Είναι σημαντικό να μάθει το παιδί σας από μικρή ηλικία, να τρέφεται σωστά αποφεύγοντας τρόφιμα πλούσια σε νάτριο ( επεξεργασμένες σούπες, λαχανικά, χοτ ντογκ,), έτσι ώστε να λαμβάνει τη σωστή ποσότητα αλατιού χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του.

Γι΄αυτό μη δίνετε στο μωρό σας προ-παρασκευασμένα φαγητά που δεν έχουν μαγειρευτεί ειδικά για μωρά. Τροφές όπως, δημητριακά και σάλτσες για μακαρόνια μπορεί να έχουν περισσότερη ποσότητα αλατιού από αυτή που επιτρέπεται να φάει το μωρό σας.


Πηγή