Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Βρογχιολίτιδα στα παιδιά: Προσοχή στα συμπτώματα

Η βροχγιολίτιδα είναι ίωση που όμως επεκτείνεται στους πνεύμονες και κυρίως στους μικρούς βρόγχους.

Συνήθως αρχίζει με καταρροή αλλά στη συνέχεια μετά από 1 με 2 ημέρες παρουσιάζεται και βήχας, η αναπνοή επιταχύνεται και ακούγεται ένα “βράσιμο” στο στήθος (βρογχόσπασμός. Η βρογχιολίτιδα εμφανίζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες και οφείλεται σε διάφορους ιούς.Πιο συχνά και πιο βαριά πάσχουν τα παιδάκια που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα ή έχουν οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή αλλεργίας.
Μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό και η οξεία του φάση διαρκεί 3-5 ημέρες, αλλά ο βήχας μπορεί να επιμείνει ως και 2-3 εβδομάδες.

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
-Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και καταρροή
-Ήπιο βήχα
-Πυρετό
-Μειωμένη όρεξη

Καθώς η λοίμωξη εξελίσσεται και προσβάλλεται το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:
-Γρήγορη αναπνοή (60-80 αναπνοές το λεπτό) ή αναπνοή με δυσκολία
-Συρίττουσα αναπνοή
-Επίμονος βήχας που μπορεί να διαρκέσει για 2 εβδομάδες ή και περισσότερο

Η δυσκολία στη σίτιση που σχετίζεται με τη ρινική συμφόρηση και τη δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.Η άπνοια (διακοπή της αναπνοής για περισσότερο από 15-20 δευτερόλεπτα) μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα βρογχιολίτιδας σε ένα βρέφος. Αυτό συνήθως συμβαίνει πιο συχνά στα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα και στα βρέφη που είναι μικρότερα των 2 μηνών.

Ποια είναι η θεραπεία της βρογχιολίτιδας;

Η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική. Εάν το παιδί δε χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο η θεραπεία περιλαμβάνει παρακολούθηση, καλή ενυδάτωση και καθαρισμό της μύτης για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας. Άλλες θεραπείες όπως αντιβιοτικά, αντιβηχικά και αποσυμφορητικά δε συνιστώνται.Ο βήχας είναι ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού που βοηθά στο να καθαρίζουν οι πνεύμονες και συνήθως δε χρειάζεται αντιμετώπιση. Καθώς υποχωρεί η λοίμωξη των πνευμόνων ο βήχας βελτιώνεται. Το κάπνισμα μέσα στο σπίτι ή γύρω από το παιδί πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να επιδεινώσει το βήχα του παιδιού.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία της βρογχιολίτιδας γιατί συνήθως προκαλείται από ιούς. Ωστόσο, μπορεί να είναι απαραίτητα εάν η βρογχιολίτιδα επιπλακεί από βακτηριδιακή λοίμωξη όπως ωτίτιδα ή βακτηριακή πνευμονία (πράγμα όχι συνηθισμένο).

Αν το παιδάκι σας εμφανίσει συμπτώματα βρογχιολίτιδας θα πρέπει να το δει αμέσως παιδίατρος. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα που λύνουν το βρογχόσπασμο.Σε περιπτώσεις όμως πιο σοβαρές ίσως χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη.


Πηγή