Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη που προκαλείται στο πεπτικό σύστημα του παιδιού και εκδηλώνεται συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων τα οποία εισέρχονται από το στόμα στο στομάχι κι από εκεί στο έντερο, δημιουργώντας λοίμωξη.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί.

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Τι προκαλεί την ιογενή γαστρεντερίτιδα

Πολλοί διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν ιογενή γαστρεντερίτιδα, όπως είναι οι νορο-ιοί, ροτα-ιοί, αδενο-ιοί, σαπο-ιοί και αστρο-ιοί. Οι ιοί αυτοί μολύνουν μόνο τους ανθρώπους και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας;

Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον ιό που προκάλεσε το νόσημα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔY συνήθως διαρκούν 24-48 ώρες. Τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα (καρκινοπαθείς, άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή κ.ά.) συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως.

Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι τρόποι μόλυνσης

Συνήθως η μόλυνση ενός ατόμου γίνεται μέσω της κατανάλωσης κάποιου τροφίμου ή ποτού, που μολύνθηκε από ένα άτομο με ιογενή γαστρεντερίτιδα κατά την προετοιμασία του, ιδιαίτερα όταν το άτομο αυτό δεν πλένει τα χέρια του επιμελώς μετά τη χρήση της τουαλέτας.Συνήθης τρόπος μετάδοσης του νοσήματος είναι και η κατανάλωση ωμών οστρακοειδών, που έχουν αλιευθεί από μολυσμένα με λύματα νερά. Το πόσιμο νερό μπορεί, επίσης, να μολυνθεί με λύματα και να αποτελέσει πηγή διασποράς αυτών των ιών.

Πόσος χρόνος μεσολαβεί μέχρι την εκδήλωση του ιού;

Ο χρόνος που μεσολαβεί από την επαφή (έκθεση) με έναν από τους ιούς που προκαλούν ιογενή γαστρεντερίτιδα μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων κυμαίνεται μεταξύ 12 και 72 ωρών. Συνήθως, όμως, ο χρόνος αυτός είναι 1 με 2 ημέρες.

gastrenteritida 2

Πώς αντιμετωπίζεται η ιογενής γαστρεντερίτιδα;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο για την ιογενή γαστρεντερίτιδα. Το πιο σημαντικό στην αντιμετώπισή της είναι η αποφυγή σοβαρής απώλειας υγρών (αφυδάτωση). Καλό είναι ο ασθενής με ιογενή γαστρεντερίτιδα να καταναλώνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες υγρών, για όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματά του. Η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας (όπως άλλωστε και σε καμιά ιογενή νόσο).Η λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, πρέπει να αποφεύγεται εκτός εάν κρίνει διαφορετικά ο θεράπων γιατρός.

Μέτρα προφύλαξης

Για να μειώσει κανείς την πιθανότητα να νοσήσει από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες:

Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό:

  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας,
  • Μετά την αλλαγή πάνας
  • Αφότου έρθει κανείς σε επαφή με κάποιον, που έχει διάρροια ή κάνει εμετό
  • Μετά την κολύμβηση, καθώς και
  • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό τροφίμων.

Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο.

gastrederidita3

Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά: Τι να κάνουν οι γονείς μόλις δουν τα πρώτα συμπτώματα

Στην περίπτωση που το παιδί εμφανίσει έμετο, καλό να είναι να μην καταναλώσει τίποτα για τις επόμενες τρεις ώρες και βέβαια ούτε λόγος για νερό, ένα λάθος που κάνουν πολύ συχνά οι γονείς. Ο λόγος είναι πολύ απλός: το στομάχι του παιδιού είναι ήδη ερεθισμένο, συνεπώς οποιαδήποτε τροφή ή υγρό στοιχείο θα του προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο ερεθισμό. Μετά από 3 ώρες αρχίζει σταδιακά η εισαγωγή υγρών, όπως για παράδειγμα με ένα κουταλάκι ανά 10 λεπτά να καταναλώνει λίγο νερό και αφού περάσει ακόμη μία ώρα χωρίς έμετο, μπορεί να καταναλώσει λίγο περισσότερο νερό. Όσον αφορά τις στερεές τροφές, εάν το παιδί εκδήλωσε μόνο εμέτους, καλό θα είναι να εισαχθούν στη διατροφή του από την επόμενη ημέρα.

 


Πηγή