Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Μήπως τα μωρά κλαίνε λόγω καούρας;

Για πολλά χρόνια, οι παιδίατροι αναρωτιούνταν μήπως ο κολικός είναι στην πραγματικότητα καούρα που προκαλείται από οξέα που ανεβαίνουν προς τα πάνω από το στομάχι (γνωστό ως γαστροοισοφαγικό αντανακλαστικό ή ΓΟΑ).

Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι το ΓΟΑ σπάνια προκαλεί κολικό.

Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και μωρά που παρουσιάζουν βαριάς μορφής γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνήθως δεν πονάνε.

Από τα 219 μωρά που νοσηλεύτηκαν λόγω βαριάς πολινδρόμησης, το 33% υπέφερε από εμετούς και το 30% δεν μπορούσε να πάρει βάρος , αλλά ελάχιστα παρουσίασαν μόνο υπερβολικό κλάμα.

Στην πραγματικότητα, όπως λέει ο Harvey Karo, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του UCLA , όλα τα μωρά παθαίνουν παλινδρόμηση, απλά το αποκαλούμε διαφορετικά: λέμε ότι το μωρό βγάζει γάλα.

Υπάρχει ένας μυς στη βάση του οισοφάγου που εμποδίζει τα υγρά του στομάχου να ανέβουν μέχρι το στόμα.

Τους πρώτους έξι μήνες της ζωής ο μυς αυτός είναι αδύναμος , οπότε τα μωρά συχνά ρεύονται και βγάζουν λίγο από το τελευταίο τους γεύμα τους …ανακατεμένο με λίγα οξέα του στομάχου.

Μερικά μωρά μάλιστα βγάζουν τεράστιες ποσότητες χωρίς να κλάψουν καθόλου. Οι γιατροί, αναφέρει στο βιβλίο του ο Harvey Karo «Το πιο χαρούμενο μωρό στον κόσμο», εκδόσεις διόπτρα, προτείνουν να τα κάνουμε να ρεύονται καλύτερα και να μην τα παραταϊζουμε.

Πότε πρέπει να υποψιαστείτε ότι το μωρό σας έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Μόνο αν δείτε αυτά τα σημάδια:

  • Κάνει εμετό περισσότερο από πέντε φορές τη μέρα και περισσότερο από 30 ml κάθε φορά.
  • Κλαίει με τα περισσότερα γεύματα , ακόμα και νωρίς μέσα στη μέρα.
  • Το κλάμα δεν βελτιώνεται μετά τους τρεις μήνες.
  • Εχει επεισόδια βραχνάδας και σφυριχτής αναπνοής.

Ακόμα κι αν το μωρό σας έχει πραγματικά καλυτερέψει με το φάρμακο για την παλινδρόμηση, ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να το κόψετε για μερικές μέρες για να δείτε αν είναι πραγματικά απαραίτητο.


Πηγή