Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Γιατί ένα μωρό δαγκώνει το στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν το μωρό αρχίζει να βγάζει δόντια και έχει την ικανότητα να δαγκώνει, τότε ο θηλασμός θα πρέπει να σταματήσει μιας και είναι καιρός να απογαλακτιστεί. Αυτό όμως, δεν είναι αλήθεια!

Εάν το μωρό σας θηλάζει σωστά, τότε δεν πρέπει να αισθάνεστε τα δόντια του, ακόμη και αν το στόμα του είναι γεμάτο από αυτά. Και να θυμάστε ότι είναι φυσικά αδύνατο ένα μωρό να θηλάζει και να δαγκώνει ταυτόχρονα, επειδή η γλώσσα καλύπτει τα κάτω δόντια/ούλα όταν το μωρό θηλάζει. Το δάγκωμα, για τις περισσότερες μαμάδες, είναι ένα προσωρινό ζήτημα που διαρκεί μόνο λίγες μέρες έως μερικές εβδομάδες.

Όλα τα μωρά είναι διαφορετικά, οπότε ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά πράγματα προτού βρείτε πώς θα σταματήσει το μικρό σας να σας “δαγκώνει”. Αυτό που θα έχει αποτέλεσμα στη δική σας περίπτωση, θα εξαρτηθεί από την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του μωρού σας.

Λόγοι για τους οποίους τα μωρά δεν μπορούν να θηλάσουν και δαγκώνουν τις θηλές

  • Το γάλα ρέει αργά
  • Το γάλα ρέει πολύ γρήγορα
  • Χρειάζεται την προσοχή σας
  • Μπορεί να βγάζει δόντια
  • Δεν νιώθει καλά
  • Βαριέται

Τι μπορείτε να κάνετε

Εφαρμόστε μερικά απλά μέτρα για να αποφύγετε ή να αντιμετωπίσετε την περίπτωση που το μωρό σας δαγκώνει όταν θηλάζει:

moro dagkonei otan thilazei 3

Βάλτε το μικρό δάχτυλό σας στη γωνία του στόματος του μωρού σας ανάμεσα στα ούλα του. Όταν καταλάβετε ότι το μωρό σας προτίθεται να σας δαγκώσει κατευθύνετέ το στο δάχτυλό αντί για τη θηλή σας.

Όταν το μωρό σας σας δαγκώσει μην το τραβήξετε ξαφνικά από το στήθος σας. Μπορεί να σας δαγκώσει πιο δυνατά, τη στιγμή που το απομακρύνετε, και να σας πονέσει περισσότερο.

Μη βάλετε τις φωνές μόλις το μωρό σας δαγκώσει. Η έντονη αντίδραση μπορεί να προκαλέσει πανικό στο μικρό σας, το οποίο μπορεί να μην θέλει να θηλάσει ξανά. Το μωρό μπορεί να σας δάγκωσε για να ελέγξει την αντίδρασή σας οπότε μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαδικασία αυτή ως ένα «παιχνίδι».


Πηγή