Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Γιατί δεν μένω έγκυος; Πέντε πιθανοί λόγοι

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι όταν δεν επιτυγχάνει σύλληψη μετά από ένα χρόνο συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισύλληψης.

Είναι σύνηθες για τα ζευγάρια να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη στειρότητα ενώ πολλές φορές δεν παρατηρούνται συμπτώματα. Για αυτόν τον λόγο, συνιστάται σε ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς επιτυχία, να ζητήσουν τη συμβουλή γιατρού.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι τα προβλήματα υπογονιμότητας αυξάνονται με την ηλικία.Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που μπορεί να εμποδίζουν να μείνετε έγκυος εφόσον δεν συντρέχουν προβλήματα υγείας.

Μεταξύ αυτών είναι τα ακόλουθα:

Άγχος

Το άγχος είναι πιθανό να επηρεάζει αρνητικά την προσπάθεια να αποκτήσετε παιδί. Σύμφωνα με τον γιατρό Via Bitidis στο Βόρειο Τορόντο, η ψυχική ηρεμία είναι απαραίτητη στην προσπάθεια σύλληψης.

Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το άγχος και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γυναίκες που δεν κοιμούνται αρκετά μπορεί να παρατηρήσουν άστατο κύκλο και μόνιμη κούραση. 

Αυξημένο βάρος

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η υπογονιμότητα οφείλεται σε προβλήματα βάρους σε ποσοστό 12%. Από αυτό, το 6% να σχετίζεται με την παχυσαρκία και το υπόλοιπο 6% με το χαμηλό σωματικό βάρος. Στις γυναίκες, η ύπαρξη πολύ χαμηλού ή πολύ αυξημένου ποσοστού σωματικού λίπους, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα οιστρογόνων, προκαλώντας διαταραχές του έμμηνου κύκλου και της ωορρηξίας, με αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας σύλληψης. 

Σύγχυση κύκλου

Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν πότε έχουν ωορρηξία..Δώστε προσοχή στα φυσικά σημάδια της ωορρηξίας. Μερικές γυναίκες μπορούν να καταλάβουν πότε έχουν ωορρηξία από την ποσότητα των κολπικών τους υγρών. Αμέσως πριν από την ωορρηξία, η κολπική βλεννογόνος μοιάζει με ωμό ασπράδι αυγού και η βασική θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται. Γι’ αυτό καλό θα είναι αν θέλετε να μείνετε έγκυος να καταγράφετε τη θερμοκρασία σας κάθε πρωί που σηκώνεστε από το κρεβάτι. Ανεβασμένη θερμοκρασία σημαίνει ωορρηξία.
Αν δεν τα πάτε καλά με τα θερμόμετρα και την αναγνωρίσει των σημαδιών αυτών, μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο ένα κιτ προγνωστικής ωορρηξίας που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Αυτά τα τεστ είναι σχετικά ακριβή, αλλά “τσιμπημένα” στην τιμή τους.

den mporo na meino egios2

Κακή ψυχολογία

Είναι γεγονός, πως η ψυχολογική πίεση μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε πλευρές της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Έτσι μπορεί να προκαλέσει μείωση της ερωτικής διάθεσης, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να αναστείλει τελείως τον εμμηνορρυσιακό κύκλο και συνεπώς να παρεμποδίσει δια του τρόπου αυτού τη γονιμοποίηση. 


Πηγή