Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Γιατί δεν πρέπει να είστε υπερβολικά αυστηροί με τα παιδιά σας

«Πρέπει ή όχι να είμαστε αυστηροί με τα παιδιά και από ποια ηλικία;». Αυτό είναι ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που θέτουν οι γονείς.

Η απάντηση των ειδικών είναι ότι τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά χρειάζονται όρια και σταθερότητα. Αυτά έχουν ανάγκη κι όχι την αυστηρότητα.

Τι δείχνει έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για τη συμπεριφορά παιδιών 3 και 4 χρονών, η αυστηρότητα των γονιών φαίνεται ότι επηρεάζει την ειλικρίνεια των παιδιών.

Οι ερευνητές Victoria Talwar και Kang Lee έκαναν να τεστ που έμοιαζε με παιχνίδι καλώντας παιδιά ηλικίας 3-4 ετών, από δύο διαφορετικά σχολεία, να συμμετάσχουν.

Το ένα από τα δύο σχολεία που προέρχονταν τα μισά παιδιά ήταν γνωστό για τους αυστηρούς κανόνες που ακολουθεί ως προς τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών σε αντίθεση με το δεύτερο.

Αρχικά ζητήθηκε από τους γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα να απαντήσουν, πώς θα αντιδρούσαν σε ορισμένες τυπικές κακές συμπεριφορές των παιδιών τους. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν μια “ήπια” σωματική τιμωρία όπως τσίμπημα ή χτύπημα στον πισινό.

Ως μέρος του τεστ, κάθε παιδί έπρεπε να μαντέψει τους ήχους των παιχνιδιών. Ακούγοντας δύο διαφορετικούς ήχους, το παιδί καλούνταν να βρει ποιος τον έκανε. Στη συνέχεια, ο ερευνητής έφευγε από το δωμάτιο ζητώντας από το παιδί να μην κρυφοκοιτάξει μέχρι να επιστρέψει.

Η σχέση μεταξύ αυστηρότητας και ψέματος

Περίπου το 80% των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτό το τεστ κοίταξαν το παιχνίδι. Αλλά σχεδόν όλα τα παιδιά από το αυστηρό σχολείο είπαν ψέματα σε αντίθεση με το δεύτερο σχολείο. Μάλιστα, προσπάθησαν να καλύψουν το γεγονός ότι ψεύδονταν με διάφορους τρόπους όταν τα άλλα παιδιά ομολόγησαν την αλήθεια.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που έχουν αυστηρούς γονείς ή φοιτούν σε αυστηρό σχολείο λένε πιο προχωρημένα και πειστικά ψέματα.

Επομένως, τα παιδά που μεγαλώνουν σε ένα αυστηρό και αυταρχικό περιβάλλον μπορεί να υιοθετήσουν μια συμπεριφορά όπου θα κυριαρχείται από το φόβο της τιμωρίας η όποια θα τα οδηγήσει σε εσωστρέφεια, οργή ακόμα και κατάθλιψη.

Πηγή: brightside.me

 


Πηγή