Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Γιατί δεν πρέπει να νιώθει ενοχές μια μαμά

Πόσα λέγονται σήμερα για το ποια είναι η «καλή μαμά», πως πρέπει να είναι, τι πρέπει να κάνει, πόσες θυσίες και πόσα πράγματα πρέπει να αφήσει πίσω της για να μεγαλώσει τα μικρά της… Ακούγεται τρομακτικό μήπως έτσι όπως το αναφέρω; Ναι, είναι, είναι γιατί αυτά και άλλα πολλά έρχονται ως ενδοβολές που έχουμε καταπιεί αμάσητες από την μικρή μας ηλικία. Ευθύνες και υποχρεώσεις που η κάθε μαμά «πρέπει» να εκπληρώσει για να είναι μία καλή μάνα….

Ποια είναι η «καλή μαμά»

Η «καλή μάνα» λοιπόν, πρέπει να θηλάσει πολύ καιρό το μικρό της, να είναι ήρεμη, να μην αγχώνεται, να μην ξεσπάει, να μην είναι απότομη, να έχει προτεραιότητα το παιδί της κλπ. Ποια γυναίκα ανταποκρίνεται σε όλα αυτά; Μήπως ξεχνάμε πως η κάθε μαμά είναι και γυναίκα, είναι και άνθρωπος που θέλει να ζήσει, να χαρεί, να ευχαριστηθεί τη ζωή της, να διασκεδάσει;

Photo by Sergiu Vălenaș on Unsplash

Είναι φυσιολογικό για μία μητέρα να θέλει να απολαύσει τη ζωή της, όπως είναι φυσιολογικό και να αγχώνεται, να θυμώνει, να θέλει χρόνο για τον εαυτό της.

Μαμά, πάψε να νιώθεις ενοχές

Μαμά, πάψε να νιώθεις ενοχές για όλα σου τα «θέλω» που ίσα ίσα μαρτυρούν πόσο αγάπη έχεις για τη ζωή, πόσο δυναμική και διεκδικητική μπορεί να είσαι… έχεις σκεφτεί πόσο καλό θα κάνει στο παιδί σου αυτή η πλευρά της προσωπικότητάς σου; πόσο θα το εμπνέεις να απολαμβάνει και να χαίρεται και τη δική του ζωή;

Οι ενοχές – εφόσον βέβαια δεν παραμελείς το παιδί σου – να έχεις στο μυαλό σου πως κλέβουν από το μεγάλωμά του ενώ μπορούν να πάρουν και μεγαλύτερη μορφή μέσα από διάφορες αρνητικές και καταστροφικές σκέψεις, οδηγώντας σε πρόβλημα στις σχέσεις σου γενικότερα (με το παιδί σου, τον σύντροφό σου, τις φιλίες σου, κλπ). Και θυμήσου πως δεν είναι και τόσο μακριά η μέρα που θα πεις και εσύ τη φράση αυτή που πιθανά είχες ορκιστεί στον εαυτό σου πως δεν θα ξεστομίσεις στο δικό σου παιδί: «Ξέρεις τι θυσίες έκανα εγώ για εσένα;»

enoxes mamas 3

Photo by Anthony Tran on Unsplash

Μην παραμελείς τον εαυτό σου και τις ανάγκες που νιώθεις

Μην παραμελείς λοιπόν τον εαυτό σου και τις ανάγκες που νιώθεις πως έχεις. Αντίθετα, μοιράσου τες με τον σύντροφό σου, μίλησε γι αυτές και δες πως μπορείς να τις ικανοποιήσεις… Μην στέκεσαι πίσω από «πρέπει» για να είσαι καλή. Να θυμάσαι πως αυτά τα πρέπει έχουν μπει από εμάς τους ανθρώπους και πολλά από αυτά έρχονται από πολλές γενιές πίσω, γεγονός που σημαίνει πως χρειάζονται αναθεώρηση…

Αν παρόλα αυτά, αισθάνεσαι πως οι ενοχές σου σε βασανίζουν και μπαίνουν εμπόδιο στην καθημερινότητά σου και στην ευχαρίστηση, τότε η βοήθεια ειδικού θα σου φανεί χρήσιμη.

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια


Πηγή