Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Γιατί είναι σημαντική η ρουτίνα για την ψυχολογία των παιδιών

Η καθημερινή ρουτίνα ανοίγει την πόρτα σε διάφορες δυνατότητες για τα παιδιά σας. Μια ρουτίνα θα ενισχύσει το αίσθημα της ασφάλειας  και θα τους επιτρέψει να είναι πιο σίγουρα για τις ικανότητες τους.

Όσο ισχυρότερη είναι αυτή η αίσθηση αυτοπεποίθησης, τόσο πιο εύκολο γίνεται για το παιδί σας να αναπτύξει άλλες πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Για παράδειγμα, ένα παιδί που ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον με ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα δεν θα ανησυχεί. Δεν θα ανησυχεί για το ποιος θα τον πάρει από το νηπιαγωγείο ή το σχολείο, ή αν η μαμά ή ο μπαμπάς θα είναι εκεί εγκαίρως.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να επιτρέπεται στα παιδιά να συμμετέχουν σε καθημερινές εργασίες. Ανάλογα με την ηλικία τους τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε οικιακές εργασίες, όπως το να στρώσουν το κρεβάτι τους το πρωί, να βάλουν τα βρώμικα ρούχα τους στο καλάθι με τα άπλυτα, να βοηθήσουν στα γεύματα, να καθαρίσουν το δωμάτιό τους ή οποιαδήποτε άλλη εργασία που πρέπει να γίνει σε τακτική βάση.

Ύπνος

Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε ένα χρονοδιάγραμμα για τον ύπνο. Μακροπρόθεσμα, τα μικρά παιδιά που δεν έχουν προγραμματισμένη ώρα ύπνου μπορεί να συσσωρεύσουν την έλλειψη ύπνου και να γίνουν ευερέθιστα και νευρικά. Παρομοίως, προβλήματα συμπεριφοράς και προσοχής προκαλούνται επίσης από την ανεπάρκεια ύπνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σώμα του παιδιού δεν έχει την ευκαιρία να ανακτήσει και να αναπληρώσει πλήρως τα ενεργειακά του επίπεδα.

Συνιστώμενοι χρόνοι ύπνου ανά ηλικία:

1 έως 3 ετών: 10 έως 12 ώρες

3 έως 5 ετών: 8 έως 10 ώρες

5 έως 12 ετών: ελάχιστο 8 ώρες

Από Δευτέρα έως Παρασκευή, να είστε αυστηροί όσον αφορά την ώρα του ύπνου. Μόλις το παιδί σας μπορεί να κοιμηθεί όλη τη νύχτα προσπαθήστε να εφαρμόσετε μια ρουτίνα ύπνου. Το παιδί σας θα είναι ξεκούραστο, λιγότερο ευερέθιστο και πιο δεκτικό στις δραστηριότητες μάθησης και σε άλλες.

Διατροφή

Η διατροφή είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της οικοδόμησης μιας επιτυχημένης ρουτίνας με τα παιδιά. Η ποσότητα και η ποιότητα έχουν μεγάλη σημασία όταν πρόκειται για φαγητό. Τα παιδιά καταναλώνουν πολύ ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα καλό και υγιεινό πρωινό!  Όσον αφορά την ποιότητα, δεν είναι μόνο σημαντική, είναι απαραίτητη! Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος παράγει χαμηλής ποιότητας βραχυπρόθεσμη ενέργεια. Μόλις τα παιδιά σας μεγαλώσουν αρκετά ενθαρρύνετε τα να βοηθήσουν με στην προετοιμασία του γεύματος. Η υπερηφάνεια που θα νιώσουν θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους!

Επανάληψη

Η επανάληψη απλών καθηκόντων σε καθημερινή βάση μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή των παιδιών σας και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν νέες ικανότητες. Αυτές οι στιγμές θα είναι επίσης δύο φορές πιο εποικοδομητικές αφού θα τις μοιράζονται μαζί σας! Αυτές είναι προνομιακές στιγμές όπου μπορείτε όλοι να μοιραστείτε την αγάπη και την προσοχή και είναι μια καλή ευκαιρία να επικοινωνήσετε.

Πηγή: www.motherforlife.com


Πηγή