Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Γιατί είναι σημαντικό να δείχνουν και οι γονείς σεβασμό στα παιδιά

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι καλά, ευγενικά και να δείχνουν σεβασμό.

‘Ομως, για να μάθουν τα παιδιά να σέβονται θα πρέπει πρώτα οι γονείς να δώσουν το παράδειγμα.

Συχνά ακόμη και οι καλοπροαίρετοι γονείς υπονομεύουν εν αγνοία τους την ανάπτυξη αυτής της αμοιβαίας σεβαστής σχέσης χωρίς καν να το γνωρίζουν. Εκείνο που πρέπει να θυμούνται είναι,  ότι τα παιδιά αξίζουν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αυτό άλλωστε είναι το θεμέλιο του positive parenting .

Πώς να δείξετε ότι σέβεστε τα παιδιά σας

Κάντε λιγότερες ερωτήσεις

Συχνά θέλοντας να μάθετε από ενδιαφέρον πώς πήγε η μέρα τους βομβαρδίζετε τα παιδιά με ερωτήσεις και πολλές φορές γίνεστε καταπιεστικοί.Και μπορεί τα μικρότερα παιδιά να απαντούν, τα μεγαλύτερα δυσανασχετούν και αισθάνονται ότι ρωτάτε λόγω έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό τους.
Εάν λοιπόν δεν είναι κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε αυτό ακριβώς το δευτερόλεπτο, δώστε χρόνο στο παιδί να το μοιραστεί μαζί σας όταν είναι έτοιμο. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε ότι το σέβεστε και του δίνετε χώρο.

Μη βιάζεστε να απαντήσετε

Όταν οι γονείς ανταποκρίνονται γρήγορα σε κάθε ερώτηση, αίτημα ή ερώτηση, τα παιδιά μαθαίνουν να εξαρτώνται από τις άμεσες απαντήσεις και να αισθάνονται απογοητευμένα όταν οι γονείς δεν απαντούν άμεσα. Όταν δεν δίνετε στο παιδί την ευκαιρία να βρει την απάντηση για τον εαυτό του, καταδεικνύετε έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητές του και σπέρνετε τους σπόρους της αδυναμίας και της υπερβολικής εξάρτησης από τη μαμά ή τον μπαμπά.
Την επόμενη φορά λοιπόν που σας ρωτήσει κάτι μπορείτε να ζητήσετε τη δική του άποψη θέτοντας εσείς την ερώτηση.  Διατηρήστε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές, αλλά αρχίστε να απαντάτε με τρόπους που αυξάνουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και την αίσθηση αυτονομίας του παιδιού σας.

Αφήστε το παιδί σας να νιώσει αυτόνομο

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές στους γονείς, όμως δεν είναι. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει ποια ρούχα να φορέσει, αφήστε το να αποφασίσει για το χτένισμά του. Αποφύγετε να βουρτσίζετε τα μαλλιά του ή να σκουπίζετε τα τρόφιμα από το πρόσωπό του. Δυστυχώς, όταν κάνετε αυτές τις «επιδιορθώσεις» σε τακτική βάση, τα παιδιά δυσανασχετούν και ανάλογα με τον χαρακτήρα τους ή τις δέχονται ή διαμαρτύρονται.

Αφήστε το παιδί να απαντά για τον εαυτό του

Αντί να παρεμβαίνετε απαντώντας για τα παιδιά σας, αφήστε τα να σκεφτούν και να δώσουν τη δική τους απάντηση. Θα εκπλαγείτε με το πώς θα αυξηθεί η αίσθηση της προσωπικής τους ελευθερίας αλλά και το πώς θα εκτιμήσουν την έννοια του σεβασμού.

«Όταν προσπαθούμε να εξαναγκάσουμε τα παιδιά να κάνουν κάτι που δεν θέλουν ή δεν αισθάνονται άνετα να κάνουν, χάνουμε μια σημαντική ευκαιρία να δείξουμε σεβασμό. Το καλύτερο στοίχημα είναι να σέβεστε την τελική «ετοιμότητα» του παιδιού σας. Ο σεβασμός είναι ένας αμφίδρομος δρόμος και όταν επιλέγετε να διαμορφώσετε τον αμοιβαίο σεβασμό, θα είστε έτοιμοι να μεγαλώσετε παιδιά που ξέρουν να σέβονται και να εκτιμούν», αναφέρει η Amy McCready, οικογενειακή σύμβουλος.

Πηγή: positiveparentingsolutions.com


Πηγή