Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν φίλους;

Όλοι θυμόμαστε τον πρώτο παιδικό μας φίλο. ‘Οταν ξυπνούσαμε με ανυπομονησία και με ενθουσιασμό περιμέναμε να τον συναντήσουμε στο σχολείο.

Όμως και ως ενήλικες, οι φίλοι παραμένουν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Μοιραζόμαστε μαζί τους τα προβλήματά μας, ζητάμε τις συμβουλές τους, γελάμε μέχρι δακρύων, κλαίμε στον ώμο τους, ξενυχτάμε παρέα μιλώντας με τις ώρες…

Για τα παιδιά, η φιλία είναι ζωτικό κομμάτι της ενηλικίωσης αλλά και της κοινωνικής και συναισθηματικής τους ανάπτυξης.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι φιλίες επιτρέπουν στα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και να αναπτύξουν τη δική τους ταυτότητα.

Αλλά δεν είναι μόνο τα κοινωνικά και συναισθηματικά οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από μια φιλία.

Η φιλία μπορεί να επηρεάσει θετικά ακόμα και την υγεία τους. Σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά που έπαιζαν συχνά με δραστήριους φίλους προσπαθούσαν περισσότερο και τα ίδια, αθλούνταν και δεν είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο για τα παιδιά να γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται τις φιλίες και πώς να κάνουν νέους φίλους.

‘Ομως, είναι σημαντικό  να χτίζουν τις δικές τους σχέσεις, παρόλο που ως γονείς μπορεί να θέλετε να παρέμβετε.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν φίλους και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. ‘Οπως: 

  • Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει θετικές κοινωνικές δεξιότητες από μικρή ηλικία.
  • Δείξτε στο παιδί σας πώς λειτουργούν οι φιλίες αφήνοντάς το να δει πώς συμπεριφέρεστε εσείς με τους φίλους σας.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να βρει άλλα παιδιά με παρόμοια ενδιαφέροντα και κοινά χόμπι.
  • Βοηθήστε τα να βρουν νέους τομείς ενδιαφέροντος ή να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή τους.

Οι φιλίες της παιδικής ηλικίας είναι γεμάτες σκαμπανεβάσματα. Θα υπάρξουν εντάσεις, παρεξηγήσεις ακόμα και καβγάδες. Θα πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση για να δείτε σε ποιο βαθμό μπορούν αυτές οι αντιπαραθέσεις να επηρεάσουν την ψυχολογία του παιδιού.

Εάν το παιδί σας έχει πέσει έξω με έναν φίλο του, αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε μαζί του σχετικά με το πώς αισθάνεται. Μοιραστείτε μερικές συμβουλές και βοηθήστε το να καταλάβει ότι μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε αλλά το σημαντικότερο είναι να το αντιληφθεί έγκαιρα.

Πηγή: lifeeducation.org.au


Πηγή